ЗАГЛАВИЯ

Демократът Цицерон загубва живота си в борбата срещу диктатурата

Излезе десетата книга от поредицата „Философия за всеки“ – „Цицерон и човешките нрави“

 

Марк Тулий Цицерон (106 – 43 г. пр. Хр.) е прочут римски философ и оратор, адвокат, държавник и мислител, известен като най-големия стилист на латинската проза и реч. Той е човекът, възкликнал: „О, времена! О, нрави!“ Премиерната книга за него „Цицерон и човешките нрави“ от София Петрова е десетото заглавие в хитовата поредица на издателство „Милениум“ „Философия за всеки“.

Новото томче от книжната серия, която прави науката за мъдростта достъпна за читателите от всички възрасти, е на пазара от днес.

Животът и творчеството на Цицерон съвпадат с упадъка на Римската република, а самият той се превръща във важен фактор в много от значимите политически събития на времето си.

Речите му пред Сената са неувяхващ пример за ораторско майсторство, а трактатите му „За държавата“ и „За законите“ на практика задават модерното определение за държава и република. В политическата си практика докрай отстоява демократичните си убеждения и се обявява против диктатурата, което в крайна сметка му коства живота.

В новата книга философията на Цицерон е представена в 44 увлекателни притчи, които са разбираеми и за подрастващите, интригуващи и за изкушените от науката. В нея ще откриете и подробната биография на един от най-големите мъдреци на античността и всички негови крилати мисли.

В проредицата, посветена на философията, досега излязоха интригуващите сборници с притчи от и за Аристотел, Сенека, Диоген, Сидхарта, Соломон, Сократ, Конфуций. Ясно обяснени са и постулатите на философите от по-ново време Кант и Ницше. Цената на всички книги е само 8 лв. 

 

Афоризми на Цицерон:

Благодеяние оказано на недостоен човек е злодеяние.

Всеки греши, само глупакът упорства в грешката си.

Гладът е най-добрата подправка към яденето.

Да не знаеш историята, означава винаги да бъдеш дете.

Да се ядосваш, това означава да се наказваш за грешките на другите.

Дом без книги е пустиня.

Като мълчат, крещят.

Нашият най-страшен враг сме ние самите.

Приятен е споменът за отминалите несгоди.

Чуждата мъка бързо се забравя.

„Философия за всеки“ – „Цицерон и човешките нрави“ от София Петрова.
Категория: Философия
Меки корици
Формат: 13×20
Страници: 160
Година: 2018
ISBN: 978-945-515-451-5
Цена: 8.00 лв.
Публикацията е част от кампанията на Вевести.бг „Нещо за четене срещу неграмотността“.