Демократът Цицерон загубва живота си в борбата срещу диктатурата

Излезе десетата книга от поредицата „Философия за всеки“ – „Цицерон и човешките нрави“

 

Марк Тулий Цицерон (106 – 43 г. пр. Хр.) е прочут римски философ и оратор, адвокат, държавник и мислител, известен като най-големия стилист на латинската проза и реч. Той е човекът, възкликнал: „О, времена! О, нрави!“ Премиерната книга за него „Цицерон и човешките нрави“ от София Петрова е десетото заглавие в хитовата поредица на издателство „Милениум“ „Философия за всеки“.

Новото томче от книжната серия, която прави науката за мъдростта достъпна за читателите от всички възрасти, е на пазара от днес.

Животът и творчеството на Цицерон съвпадат с упадъка на Римската република, а самият той се превръща във важен фактор в много от значимите политически събития на времето си.

Речите му пред Сената са неувяхващ пример за ораторско майсторство, а трактатите му „За държавата“ и „За законите“ на практика задават модерното определение за държава и република. В политическата си практика докрай отстоява демократичните си убеждения и се обявява против диктатурата, което в крайна сметка му коства живота.

В новата книга философията на Цицерон е представена в 44 увлекателни притчи, които са разбираеми и за подрастващите, интригуващи и за изкушените от науката. В нея ще откриете и подробната биография на един от най-големите мъдреци на античността и всички негови крилати мисли.

В проредицата, посветена на философията, досега излязоха интригуващите сборници с притчи от и за Аристотел, Сенека, Диоген, Сидхарта, Соломон, Сократ, Конфуций. Ясно обяснени са и постулатите на философите от по-ново време Кант и Ницше. Цената на всички книги е само 8 лв. 

 

Афоризми на Цицерон:

Благодеяние оказано на недостоен човек е злодеяние.

Всеки греши, само глупакът упорства в грешката си.

Гладът е най-добрата подправка към яденето.

Да не знаеш историята, означава винаги да бъдеш дете.

Да се ядосваш, това означава да се наказваш за грешките на другите.

Дом без книги е пустиня.

Като мълчат, крещят.

Нашият най-страшен враг сме ние самите.

Приятен е споменът за отминалите несгоди.

Чуждата мъка бързо се забравя.

„Философия за всеки“ – „Цицерон и човешките нрави“ от София Петрова.
Категория: Философия
Меки корици
Формат: 13×20
Страници: 160
Година: 2018
ISBN: 978-945-515-451-5
Цена: 8.00 лв.
Публикацията е част от кампанията на Вевести.бг „Нещо за четене срещу неграмотността“.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.