Шест български ученици са сред пострадалите от експлозията на магистралата край Болоня

Най-тежко нараненото момче с обгаряния на долните крайници е настанено в болница в Чезена

От експлозията на магистралата в Болоня са пострадали шест ученици от Професионалната гимназия по механотехника „Владимир Комаров“ в град Силистра, пристигнали в Италия на 2-и август на учебна практика.

Двама от тях вече са изписани, другите четирима са в настанени в три различни болници за лечение и допълнителни изследвания, съобщи за „Хоризонт“ на БНР Марин Ботев, изпълняващ длъжността началник на Регионалното управление по образованието в Силистра. За учебния стаж в Болоня са пристигнали общо 20 ученици от 11 и 12 клас.

Осем ученици са се придвижвали към местен маркет за покупки, когато се случва взривът. От взривната вълна са били засегнати шестима от младежите, другите двама са се върнали в общежитието, в което е била настанена групата, поясни Ботев. Две от шестте деца са били прегледани и превързани вчера, днес само ще им бъдат сменени превръзките.

Най-тежко пострадалото момче с обгаряния на долните крайници е настанено в болница в Чезена. Няма опасност за живота му, но вероятно ще се наложи да остане за по-дълго лечение, уточни в предаването „Преди всички“ генералният консул на България в Милано Росен Руфев. „За съжаление те са се оказали в зоната на тежкия силен взрив, който буквално унищожи част от магистралата. Имаше пропадане на магистралата. Зоната на взрива е близо до летището и целият трафик е бил блокиран“, разказа още Руфев.

Експлозията на магистралата край квартала „Борго Панигале“ на Болоня стана, след като цистерна с възпламенителен товар връхлетя върху редица от спрели превозни средства. Взривът беше последван от още по-мощна експлозия, от която се срути част от моста на магистралата. Възпламениха се автомобилите на представителни магазини за продажба на коли, ударната вълна изпочупи прозорците на жилища и магазини, а хората бяха евакуирани.

По последна информация на италианските медии при експлозията е загинал един човек, ранени са над 70.

Генералното ни консулство е в постоянен контакт с родителите на учениците и с придружаващите ги учители. Допълнителна информация може да бъде получена на дежурния телефон на Генералното ни консулство: 00393337826043.