Да, има консервативна вълна

Зам-министърът на образованието Петър Николов. Снимка: Личен архив

Народът не е тъп и Бойко не е тъп, защото разбира това простичко нещо – хората нито са глупави, нито искат към тях да се отнасят като с глупаци

Петър Николов*

Пиша това по повод една статия, която излезе тези дни. Няма да цитирам автора ѝ, защото не го познавам и ми е по-скоро симпатичен. И всъщност реагирам не на неговия текст, а на стотици, може би и хиляди подобни текстове, които интелектуалци от „автентичната десница“ произвеждат от години…

Причината да го направя сега е, че тъкмо тази статия (вероятно заради високите качества на своя автор) по изключителен начин показва, защо автентичната „десница“ я докара до тук. В нея има всичко – ерудиция, интелект, артистичен талант, хумор, самоирония… Липсва едно единствено и то е елементарно познаване на това, какво е консерватизъм и какво е дясно!

Да, има консервативна вълна. Да, особено в патриархална среда като българската, либералната политическа линия още дълго ще бъде политическа екстравагантност. Да, старата десница катастрофира, защото не успя да стане част от тази вълна и предпочете да се свие до шепа зелени активисти, развяли знамето на дъгата. Дотук сме съгласни…

Но…

Ще го кажа така. За да яхнеш консервативната вълна, за което авторът видимо милее, трябва да кажеш нещо по-различно от това: „Народът е прост! Значи ние елитът трябва да почнем да му говорим просташки и той ще ни повярва. Бойко Борисов затова ни бие на избори, защото е тъп и тъпият народ му се радва. Трябва да измислим някакъв велик тъпизъм и тогава ще повярва и на нас! Или да си намерим велик тъпак, който да ни води…“

Сериозно ли с цялата Ви ерудиция и претенция стигнахте дотук?

Ще обясня… Народът не е тъп. Даже по-скоро е умен. Народният ум личи особено добре например, в безпогрешния начин, по който успява да разпознае лицемерите, които се опитват да го яхнат, имитирайки любов към него. Прочее, и Бойко не е тъп. Всъщност е много по-умен от всички Ви! Не защото Ви бие като маче у дирек на всички избори, а защото разбира това простичко нещо – хората нито са глупави, нито искат към тях да се отнасят като с глупаци. И определено не искат някой да каже нещо грандиозно тъпо за да тръгнат подир него. Иначе, след като Радан Кънев нарече публично българския премиер „Бай Х…й“, щеше да спечели изборите. А не да изпадне от парламента!

А, да и елитизмът! Нека Ви обясня, какво е елит. Общественият елит е тази част от обществото, която има нещо повече от другите (знания, образование, умения, пари, връзки, популярност) и която знае, че трябва да използва тези преимущества отговорно и в полза не само на себе си, а и на цялата общност. Българските елити са слаби не защото са с по-малко знания или по-малко икономическа мощ от другите, а защото са по-безотговорни. И предпочитат да карат бентлита и да слагат силиконови гърди на любовниците си, наместо да увеличат заплатите на служителите си с по хиляда лева и да не ги принуждават да работят в чужбина!

Може би най-добре ще разберете, какво е елит ако го сравните с родителството. Родител, който изпива парите за образованието на детето си е скапан родител. Елит, който прави същото – също.

И сега да Ви питам, що за елит/родител сте Вие? Ще кажете „Ами прекрасен. Аз не бих изпивал парите за образование на народа, стига да ги имах, де!“ Знаете ли, Вие господа сте много, много по-скапан елит от онези с бентлитата и циците! Защото Вие не сте от родителите, които оставят детето си без учебници, а от онези неудачници, които му натрисат собствените си комплекси и неудачи. Вие сте абсурден родител, който се мисли за много умен, а детето си смята за обидно тъпо. Вие сте родител, който не е постигнал нищо и обвинява за това децата си, повтаряйки им го всеки ден. Вие сте слабоумен баща, който гука и говори на бебешки на своя 10 годишен син и се чуди, защо онзи не го разбира. Всъщност, Вие сте дотолкова абсурдни родители, че такива родители просто не съществуват. Вие сте деца, които си играят на майки и бащи и точно затова театралничите така и хиперболизирате всичко по този инфантилен начин. Вие не сте елит, защото ако бяхте – нямаше да повтаряте от сутрин до вечер, че сте елит.

Знаете ли, защо ще проспите консервативната вълна? Отговорът е много прост. Вие не обичате народа си. Мислите го за тъп, за грозен, за болен… Срам Ви е от него. Срамувате се от историята и културата му, от традициите и обичаите, от начина му на живот и на забавление. Толкова Ви е срам, че това си личи от хиляди километри.

А консервативната вълна, независимо дали се случва в България, или пък в САЩ, Полша, Унгария или Италия, в същината си се свежда до едно единствено нещо. Да погледнеш с любов и доверие детето си и да осъзнаеш, че вече не си играе с кукли и плюшени мечета. И след като си го закъсал дотолкова, че вече не знаеш правилните отговори, да поискаш акъл от него. Това не го можете!

Харесвам консерваторите. Харесвам ги дори тогава, когато стават смешни в стремежа си да виждат величие и святост във всяка щуротия, която им се струва достатъчно българска и родна. Или когато откриват в зарязването на лозите на Трифон Зарезан, мистичната връзка на българина с Православието!

Не харесвам либералите. Вярвам, че те съсипват всичко ценно в нашия свят и разрушават всичко красиво. Но се отнасям с уважение към тях, защото поне имат достойнството да застават с лицата си и да защитават каузите, в които вярват.

Тези, които обаче наистина не мога да понасям са либералите, които се мислят за консерватори. Спрете се, моля Ви!

От профила на автора във Фейсбук

*Петър Николов е преподавател в Нов български университет. Автор на книгите „Раждането на българския консерватизъм“, „Династията на Срацимировци“,„Истинската история на Видинското княжество“ и съавтор на „Политическият консерватизъм“. Заместник-министър на образованието.

14 Comments

 1. Консерватизмът.

  Консерватизмът, такъв какъвто го разбират, младите консерватори от кръга Дясна платформа Консерваторъ, и консерватизмът какъвто аз правя се различават и то доста се различават. Аз извеждам три измерна координатна система O x y z и осем – 8 квадранта.

  По остта – х слагам повече държава и по малко икономическо общество, а по +х по малко държава и повече икономическо общество. И още –х това е повече данъци от БВП и +х по малко данъци от БВП (брутния вътрешен продукт).

  По остта – у, слагам в минусовата част повече национализъм, нацизъм, великодържавен шовинизъм и фашизъм, които са тоталитаризъм. Докато в плюсовата част на остта + у, слагам повече патриотизъм, родолюбие, любов към Родината – майка и Отечеството – баща, които са демокрация.

  По остта – z слагам повече атеизъм и ислям, а по остта + z повече християнство.

  Но християнството, което аз слагам по остта z – която е религията, та християнството е диамантено християнство с четири единен семеен Бог. Бог Отец и Бог Майка ; Свят Дух и Свята Дух ; Исус Христос и Стефка Христоска ; и Мъжко и Женско Божие Слово, което ще се напише.

  Докато християнството, което слагат младите консерватори в координатната си система, е християнството на догмата за Света Троица, Светото предание, Символа на вярата, Катехизиса и Учението за предопределението на протестантите, всички които са писани от човеци, но не и от Бог.

  И понеже сега всеки човек е Бог, понеже във всеки е част от Бог Отец, Святия Дух, Исус Христос и Бог Слово, всеки се свързва чрез Информационното си поле с дълбините на мозъка си, където е Бог Слово, и може да се свърже с Тъмната материя и Тъмната енергия, пак с Информационното си поле, чрез слепите си очи, които са радара на човека, то можем да кажем, че различието между двете християнства и християнски учения е много голямо и сега всички виждат каква огромна е разликата между човека, който сега е Бог и човека, който беше роб на Земята.

  Тук мога да кажа, че същото трябва да напиша още един път за жените, но няма да го правя сега.

  А различието между двете учения за християнството не е защото се отрича примерно Христос. Не! Христос не го отричаме, той си е един, бил е такъв, какъвто го знаем от Библията и сега е същия и в бъдеще ще е същия.

  Но християнството се развива.

  Най общо казано: където са двама или трима, събрани в мое име – аз съм с тях – казва Христос.

  Където са двама и Христос – догмата за Света Троица.

  Където са трима и Христос – света Четворица.

  Но тук ние прибавяме Женските Богини, които заедно с мъжките си аналози, правят диамантеното християнство – семейно християнство.

  При графитното християнство, към догмата за Светата Троица е можело да се прибави и Женска Света Троица. Двата триъгълника на светите Троици – мъжки и женски, правят еврейската звезда. Но когато свържем върховете и, се получава шествоъгълник, който е кристалната решетка на графита – минерал от елемента на живота – въглерода.

  И тогава щяхме да имаме едно сравнително добро – но меко християнство. Макар, че в него нямаше да има любов между мъжа и жената.

  Щеше да има семейство, което щеше да има деца , но семейството щеше да е създадено, за да се възпроизвежда рода и за да се работи в семейството, като икономическа единица. Нямаше да има само любов между мъжа и жената, а само сексуални отношения.

  Аз мисля, че и Исус Христос и Апостол Павел са щели да стигнат до същите изводи до които стигам аз, ако живееха в сегашно време. Но тогава не е имало развита химия, физика и т.н. и те не са могли да знаят за кристални решетки на графита и диаманта, от какво е направен човека (от въглеводороди, както знаем сега), а са казвали, че човекът е направен от Бог. Но малко са знаели тогава – преди 2000 години.

  А сега при диамантеното християнство имаме любов, което е полето между мъжа и жената.

  Това е новият елемент – полето, което е любовта.

  Такова поле между Бог Отец и Святия Дух е и Христос, който също е любов. Той просто е нямал време да развие вижданията си, и е бил предаден и разпнат на кръста, който ние зачитаме, и възкръства.

  И от Светите отци на църквата се създава една измислена схема, която трябва да се разгради и създаде наново.

  Просто Символът на вярата, Светото предание, Светата Троица, Катехизиса, Учението за предопределението, 39 – те точки от Символа на вярата на Англиканската църква ( мисля, че така се казваше), трябва да се изоставят и да се търсят нови виждания, за съвременния живот и съвременна църква.

  А православната църква, която е съставена изцяло от Светите Отци, като Свети Атанасий, Тертулиан, Свети Августин и другите трябва да се премахне, както да се премахне и тяхното учение и да се създаде една съвсем нова диамантена християнска църква от четириединен семеен Бог.

  Тук трябва да се знае, че причина да се реформира православната църква, както и другите църкви е в това, че в обществото има четири елемемнта – Държава, църква, икономическо общество, и бит и семейство. И четирите лица на Бог трябва да дават базата, отношенията, манталитета, съзнанието в тези четири елемента. Бог Отец – за държавата, Святия Дух – за икономическото общество, Исус Христос – за бита и семейството и Бог Слово – за църквата.

  И тук пак се връщаме към кръга Дясна платформа Консерваторъ, където тези неща трябва да се знаят и да се знае за какво става дума в църквата.

  А за остта + у слагам повече патриотизъм и родолюбие, любов към Родината Майка и Отечеството – Баща, в смисъл, че трябва да се обича, както своята Родина, така и Родината на другите народи.

  Както Христос казва да се обича ближния както себе си и да се обича дори врагът ни.

  Но винаги може да се каже, че примерно аз обичам Родината на другите хора, но повече обичам България. И никой нищо не може да ми каже. Така и всички други хора и народи.

  Сега Европа трябва да се обича със една хилядна повече от своята Родина. И дори да се умре за Европа.

  Но и Родината ни трябва да си я обичаме и да си я пазим и трябва дори ако се наложи – да умрем за своята Родина. Та това е патриотизма.

 2. Поздравления за автора и поздравления за“дядо“.

 3. Статията води в правилната посока, но е непълна. 1. Не богатите са елита на нацията сами по себе си. Това доказа ограбилият националното богатство номенклатурвен, комуняшки „елит“, събран в БСП, АБВ, костоваците, зелените и пр. Елита на нацията не воюва против народа и държавата си, а те правят точно това. 2. Великият български народ успя за 20-25 години да излъчи свой, истински, саморасъл, реален , проевропейски национален елит, концентриран основно в ГЕРБ. Затова именно ГЕРБ побеждава на изборите. 3. Понятието „интелектуалец“ , битуващо и до сега но формирано във времето на Тато, няма нищо общо нито с интелект, нито с интелигентност, както би трябвало да бъде. Сред тази прослойка у нас истинските интелектуалци са не повече от 10 %, а останалите са просто жалки хрантутници, изхранващи се със слугуване на антибългарските кръгове. медии и пр. В това число не слагам тези кълтурни дейци на средно ниво, които си работят по места за едната заплата и нямат високите претенциии на псевдо- интелектуалците, биещи се в гърдите колко са ценни и способни, но чакащи на държавната хранилка. 4. В съвременните български условия лицемерието стед номенклатурните, от татово време политици е такова, че понятия в политиката като „ляв“ и „десен“, „консерватор“ или “ либерал“ са изгубили реалния си смисъл и значение. Днес българските политици се делят основно на две – пробългари и пртоевропейци и техните противници от татово време – крмълофили, русороби , антибългари.

 4. Хубаво написано, само дето отново се прокрадва някакъв нюанс омраза, неприемане на инакомислещия, превъзходството идва сякаш от добре подредените думички, отколкото от вътрешно- присъща идейна убеденост и желанелие да се дебатира…Умишленото или не опростачване на българина е не защото си нямаме елит или аристокрация/ тя е физически унищожена на 9.09.1944/, а защото 45 +30 години напълно объркаха средностатистическия човечец- в първия период го подложиха на уравниловка и обезличаване, в след 10.11.1989 г.пред очите му се осъществи чудовищно, престъпно преливане на финансовия капитал в ръцете на най- неподходящи елементи от underground-а, които напълно неподготвени икономически и ограничени интелектуално, започнаха бясна надпревара да го увеличават, забравяйки своя призход, народност, вяра…Бидейки умствено недъгави, те нямаха представа как да го управляват смислено, в полза на цялата нация, за поколенията след тях…Докато стигнахме днешния разпад на ценности, липсата на идейна подплата…В този смисъл е доста илюзорно и наивно да мислим, че народът/ лишен от всякаква историко- философска база/може да направи разликата между консерватори и либерали, още по- малко да определи себе си в тази еклектика….

  • ТОЧНО! МНОГО ГОДИНИ, враг и сега как да го ОПРЕДЕЛИМ?

  • Братоев, много точно си написал, че „се прокрадва някакъв нюанс омраза“, докато „автентично десните“ интелектуалци се пукат по шевовете си от открита омраза към инакомислещите.

 5. Страхотно! И най-вече точно. Моите уважения за автора!

 6. До „псевдоконсерватор“: вкарване на автогол! Как един „автентичнодесен“ вижда само цуцкане в партиите!

 7. И това нещо е зам. министър на образованието? То бива малоумни тези, бива матросовщина, ама тук направо имаме кандидат за приза “Дънинг и Крюгер”.

 8. Добре, кажете ми, как да чета хора, които години наред цуцкаха от т. Нар. Автентична десница. И когато тя престана да дава мляко, се обърнаха към друга гърда. Да си се появил вчера – добре. Ама тоя пич, от 20 г. Все в този псевдоинтелектуален кръг се върти. Нали и той беше красив и умен, просто смени коня малко по-рано, за да стане депутат.

 9. За какво му е на един народ интелигенция, ако не може да черпи национална гордост от нея?

Коментарите са ограничени.