Да, има консервативна вълна

Зам-министърът на образованието Петър Николов. Снимка: Личен архив

Народът не е тъп и Бойко не е тъп, защото разбира това простичко нещо – хората нито са глупави, нито искат към тях да се отнасят като с глупаци

Петър Николов*

Пиша това по повод една статия, която излезе тези дни. Няма да цитирам автора ѝ, защото не го познавам и ми е по-скоро симпатичен. И всъщност реагирам не на неговия текст, а на стотици, може би и хиляди подобни текстове, които интелектуалци от „автентичната десница“ произвеждат от години…

Причината да го направя сега е, че тъкмо тази статия (вероятно заради високите качества на своя автор) по изключителен начин показва, защо автентичната „десница“ я докара до тук. В нея има всичко – ерудиция, интелект, артистичен талант, хумор, самоирония… Липсва едно единствено и то е елементарно познаване на това, какво е консерватизъм и какво е дясно!

Да, има консервативна вълна. Да, особено в патриархална среда като българската, либералната политическа линия още дълго ще бъде политическа екстравагантност. Да, старата десница катастрофира, защото не успя да стане част от тази вълна и предпочете да се свие до шепа зелени активисти, развяли знамето на дъгата. Дотук сме съгласни…

Но…

Ще го кажа така. За да яхнеш консервативната вълна, за което авторът видимо милее, трябва да кажеш нещо по-различно от това: „Народът е прост! Значи ние елитът трябва да почнем да му говорим просташки и той ще ни повярва. Бойко Борисов затова ни бие на избори, защото е тъп и тъпият народ му се радва. Трябва да измислим някакъв велик тъпизъм и тогава ще повярва и на нас! Или да си намерим велик тъпак, който да ни води…“

Сериозно ли с цялата Ви ерудиция и претенция стигнахте дотук?

Ще обясня… Народът не е тъп. Даже по-скоро е умен. Народният ум личи особено добре например, в безпогрешния начин, по който успява да разпознае лицемерите, които се опитват да го яхнат, имитирайки любов към него. Прочее, и Бойко не е тъп. Всъщност е много по-умен от всички Ви! Не защото Ви бие като маче у дирек на всички избори, а защото разбира това простичко нещо – хората нито са глупави, нито искат към тях да се отнасят като с глупаци. И определено не искат някой да каже нещо грандиозно тъпо за да тръгнат подир него. Иначе, след като Радан Кънев нарече публично българския премиер „Бай Х…й“, щеше да спечели изборите. А не да изпадне от парламента!

А, да и елитизмът! Нека Ви обясня, какво е елит. Общественият елит е тази част от обществото, която има нещо повече от другите (знания, образование, умения, пари, връзки, популярност) и която знае, че трябва да използва тези преимущества отговорно и в полза не само на себе си, а и на цялата общност. Българските елити са слаби не защото са с по-малко знания или по-малко икономическа мощ от другите, а защото са по-безотговорни. И предпочитат да карат бентлита и да слагат силиконови гърди на любовниците си, наместо да увеличат заплатите на служителите си с по хиляда лева и да не ги принуждават да работят в чужбина!

Може би най-добре ще разберете, какво е елит ако го сравните с родителството. Родител, който изпива парите за образованието на детето си е скапан родител. Елит, който прави същото – също.

И сега да Ви питам, що за елит/родител сте Вие? Ще кажете „Ами прекрасен. Аз не бих изпивал парите за образование на народа, стига да ги имах, де!“ Знаете ли, Вие господа сте много, много по-скапан елит от онези с бентлитата и циците! Защото Вие не сте от родителите, които оставят детето си без учебници, а от онези неудачници, които му натрисат собствените си комплекси и неудачи. Вие сте абсурден родител, който се мисли за много умен, а детето си смята за обидно тъпо. Вие сте родител, който не е постигнал нищо и обвинява за това децата си, повтаряйки им го всеки ден. Вие сте слабоумен баща, който гука и говори на бебешки на своя 10 годишен син и се чуди, защо онзи не го разбира. Всъщност, Вие сте дотолкова абсурдни родители, че такива родители просто не съществуват. Вие сте деца, които си играят на майки и бащи и точно затова театралничите така и хиперболизирате всичко по този инфантилен начин. Вие не сте елит, защото ако бяхте – нямаше да повтаряте от сутрин до вечер, че сте елит.

Знаете ли, защо ще проспите консервативната вълна? Отговорът е много прост. Вие не обичате народа си. Мислите го за тъп, за грозен, за болен… Срам Ви е от него. Срамувате се от историята и културата му, от традициите и обичаите, от начина му на живот и на забавление. Толкова Ви е срам, че това си личи от хиляди километри.

А консервативната вълна, независимо дали се случва в България, или пък в САЩ, Полша, Унгария или Италия, в същината си се свежда до едно единствено нещо. Да погледнеш с любов и доверие детето си и да осъзнаеш, че вече не си играе с кукли и плюшени мечета. И след като си го закъсал дотолкова, че вече не знаеш правилните отговори, да поискаш акъл от него. Това не го можете!

Харесвам консерваторите. Харесвам ги дори тогава, когато стават смешни в стремежа си да виждат величие и святост във всяка щуротия, която им се струва достатъчно българска и родна. Или когато откриват в зарязването на лозите на Трифон Зарезан, мистичната връзка на българина с Православието!

Не харесвам либералите. Вярвам, че те съсипват всичко ценно в нашия свят и разрушават всичко красиво. Но се отнасям с уважение към тях, защото поне имат достойнството да застават с лицата си и да защитават каузите, в които вярват.

Тези, които обаче наистина не мога да понасям са либералите, които се мислят за консерватори. Спрете се, моля Ви!

От профила на автора във Фейсбук

*Петър Николов е преподавател в Нов български университет. Автор на книгите „Раждането на българския консерватизъм“, „Династията на Срацимировци“,„Истинската история на Видинското княжество“ и съавтор на „Политическият консерватизъм“. Заместник-министър на образованието.

13 Comments

  1. Статията води в правилната посока, но е непълна. 1. Не богатите са елита на нацията сами по себе си. Това доказа ограбилият националното богатство номенклатурвен, комуняшки „елит“, събран в БСП, АБВ, костоваците, зелените и пр. Елита на нацията не воюва против народа и държавата си, а те правят точно това. 2. Великият български народ успя за 20-25 години да излъчи свой, истински, саморасъл, реален , проевропейски национален елит, концентриран основно в ГЕРБ. Затова именно ГЕРБ побеждава на изборите. 3. Понятието „интелектуалец“ , битуващо и до сега но формирано във времето на Тато, няма нищо общо нито с интелект, нито с интелигентност, както би трябвало да бъде. Сред тази прослойка у нас истинските интелектуалци са не повече от 10 %, а останалите са просто жалки хрантутници, изхранващи се със слугуване на антибългарските кръгове. медии и пр. В това число не слагам тези кълтурни дейци на средно ниво, които си работят по места за едната заплата и нямат високите претенциии на псевдо- интелектуалците, биещи се в гърдите колко са ценни и способни, но чакащи на държавната хранилка. 4. В съвременните български условия лицемерието стед номенклатурните, от татово време политици е такова, че понятия в политиката като „ляв“ и „десен“, „консерватор“ или “ либерал“ са изгубили реалния си смисъл и значение. Днес българските политици се делят основно на две – пробългари и пртоевропейци и техните противници от татово време – крмълофили, русороби , антибългари.

  2. Хубаво написано, само дето отново се прокрадва някакъв нюанс омраза, неприемане на инакомислещия, превъзходството идва сякаш от добре подредените думички, отколкото от вътрешно- присъща идейна убеденост и желанелие да се дебатира…Умишленото или не опростачване на българина е не защото си нямаме елит или аристокрация/ тя е физически унищожена на 9.09.1944/, а защото 45 +30 години напълно объркаха средностатистическия човечец- в първия период го подложиха на уравниловка и обезличаване, в след 10.11.1989 г.пред очите му се осъществи чудовищно, престъпно преливане на финансовия капитал в ръцете на най- неподходящи елементи от underground-а, които напълно неподготвени икономически и ограничени интелектуално, започнаха бясна надпревара да го увеличават, забравяйки своя призход, народност, вяра…Бидейки умствено недъгави, те нямаха представа как да го управляват смислено, в полза на цялата нация, за поколенията след тях…Докато стигнахме днешния разпад на ценности, липсата на идейна подплата…В този смисъл е доста илюзорно и наивно да мислим, че народът/ лишен от всякаква историко- философска база/може да направи разликата между консерватори и либерали, още по- малко да определи себе си в тази еклектика….

    • Братоев, много точно си написал, че „се прокрадва някакъв нюанс омраза“, докато „автентично десните“ интелектуалци се пукат по шевовете си от открита омраза към инакомислещите.

  3. До „псевдоконсерватор“: вкарване на автогол! Как един „автентичнодесен“ вижда само цуцкане в партиите!

  4. И това нещо е зам. министър на образованието? То бива малоумни тези, бива матросовщина, ама тук направо имаме кандидат за приза “Дънинг и Крюгер”.

  5. Добре, кажете ми, как да чета хора, които години наред цуцкаха от т. Нар. Автентична десница. И когато тя престана да дава мляко, се обърнаха към друга гърда. Да си се появил вчера – добре. Ама тоя пич, от 20 г. Все в този псевдоинтелектуален кръг се върти. Нали и той беше красив и умен, просто смени коня малко по-рано, за да стане депутат.

  6. За какво му е на един народ интелигенция, ако не може да черпи национална гордост от нея?

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.