САЩ ще наложат нови санкции на Русия заради скучая „Скрипал“

САЩ ще наложат санкции на Русия заради скучая „Скрипал“, пише британският вестник The Times, цитиран от „Фокус“.

Изненадващите мерки бяха обявени от Държавния департамент, според който Кремъл „използва химически или биологични оръжия в нарушение на международното право или използва смъртоносни химически или биологични оръжия срещу собствените си граждани“.

Британското правителство приветства решението, което е стимул за дипломатическите му усилия да спечели подкрепата си за твърдението, че Русия стои зад атаката през март на Сергей Скрипал, бивш двоен агент, и дъщеря му Юлия. Те оцеляха, след като са били изложени на действието на руския нервно-паралитичен агент „Новичок“. Три месеца по-късно една британка, Дон Стърджис, почина след като е била отровена от същото вещество в град, близо до Солсбъри.

Санкциите, които се очаква да наложат забрана за износ на чувствителни технологии за национална сигурност и стоки за Русия, ще влязат в сила по-късно този месец. Може да последва и втори по-тежък пакет, „ако изпълнителната власт не може да удостовери, че Русия вече не използва химическо оръжие или да предостави надеждни уверения, че няма да го използва в бъдеще“, каза служител на Държавния департамент. Действията целят да окажат „натиск върху Русия“, за да докаже спазването на международната забрана за използване на химическо оръжие.

Санкциите могат да окажат въздействие върху търговията в размер на стотици милиони долари. Те биха могли да засегнат 70 процента от руската икономика и 40 процента от работната сила, заявиха служителите, тъй като те ще се прилагат за всички държавни и държавно финансирани предприятия. Русия многократно отрече участието си в атаката срещу Скрипал.

Великобритания сподели доказателствата със съюзниците, сочещи отговорността на Кремъл, което доведе до най-голямото масово експулсиране на руски агенти, работещи под дипломатическо покритие от Запад. Повече от 120 дипломати бяха експулсирани, включително 60 от Америка.

Изглежда, че американската реакция се основава на собствено разследване на инцидента в Солсбъри.
Говорител на премиера заяви, че Великобритания приветства „това по-нататъшно действие на нашите американски съюзници“ и добави: „Силният международен отговор срещу използването на химическо оръжие по улиците на Солсбъри изпраща едно недвусмислено послание до Русия, че тяхното провокативно и безразсъдно поведение, няма как да не получи отговор“.

Великобритания е разтревожена от очевидните усилия на президента Тръмп да подобри отношенията си с руския президент Владимир Путин, включително и на среща между двамата лидери в Хелзинки и последващо споразумение да се срещнат отново.

Хамиш де Бретън Гордън, експерт по химическите оръжия, каза: „Британското правителство ще бъде удовлетворено, че американците излязоха толкова твърдо в подкрепа на най-близкия си съюзник. Това показва, че специалните отношения са толкова добри, колкото и досега. „Той каза, че изборът на момента е многозначителен, като се има предвид, че експерти от Организаията за забрана на химическите оръжия са били поканени обратно във Великобритания, за да събират повече доказателства за инцидентите.

Британските власти планират да поискат екстрадиция от Русия на двама заподозрени в отравянето в Солсбъри. Детективите на Скотланд Ярд са уверени, че са идентифицирали предполагаемите извършители.
Властите сякаш се въздържаха от предприемането на по-нататъшни действия, преди независимата Организация за забрана на химическите оръжия да стигне до заключенията си.

Фактът, че американците вече са достатъчно уверени, за да предприемат действия, означава, че е имало значителен напредък в разследването: „Британското и американското разузнаване са преплетени, така че САЩ са напълно информирани за това“, казва експертът.