„Бизнес инсайдър“: ЕС е готов да предложи на Тереза Мей съществена отстъпка в Брекзит преговорите

Европейските лидери биха позволили на Великобритания да остане в единния пазар, но при определени условия

Европейските лидери са готови да направят на Тереза Май значима отстъпка, позволявайки на Великобритания да остане в единния стоков пазар, като същевременно се откажат от досегашното настояване за запазване на свободното движение на хора.

Това твърди американската електронна медия „Бизнес инсайдър“ (businessinsider.com), цитирана от БНР.

Някои държави – членки са заявили, че те биха се отказали от една от т.нар. „червени линии“ в преговорите на ЕК с Обединеното кралство, в замяна обаче на повече отстъпки от страна на британските си колеги, посочва изданието, цитирайки източници на в-к „Таймс“.

В замяна на това Великобритания да запази участието си в единния пазар на стоки, европейските лидери биха поискали от правителството на Тереза Мей да възпроизведе всички валидни за ЕС екологични, социални и митнически правила, в допълнение към тези, посочени в представената преди около месец от британските власти т.нар. „Бяла книга“ за отношенията между двете страни след Брекзит.

Този така наречен „Джърси модел“ би разрешил сложната преговорна ситуация около проблема с ирландските граници (границата между Република Ирландия – част от ЕС и Северна Ирландия – част от Обединеното кралство). Решаването на този важен проблем ще предотврати прекъсването на презграничната търговия и на многобройните вериги за доставки след Брекзит.

Според „Бизнес инсайдър“ потенциалният компромис ще бъде обсъден на специална среща на всички 28 лидери на ЕС в Залцбург, която ще се проведе през следващия месец. Изданието допълва, че това би представлявало първото голямо разминаване между Европейския съвет (съставен от лидери на страните-членки) и Европейската комисия по отношение на преговорния процес за Брекзит.

Трябва да се има предвид, че главният преговарящ на ЕК Мишел Барние заяви, че ще се противопостави на британските опити за оставане в единния стоков пазар, предупреждавайки, че това ще „подкопае нашия единен пазар“ и ще представлява опит на Великобритания да се възползва само от най-доброто от правилата в ЕС.

Парламентът на Обединеното кралство обаче вероятно ще отхвърли подобна сделка на основание, че чрез нея Великобритания ще остане тясно свързана с ЕС и ще ограничи способността на страната да сключва нови споразумения за свободна търговия.

Макар и на този етап непотвърдена, информацията на „Бизнес инсайдър“ допринесе за известно ограничаване на спада на британската лира спрямо щатския долара и еврото. Паундът отскочи от негово сутрешно едногодишно дъно около 1,2842 долара към 1,2900 нивото. В същото време еврото се понижи под 0,9000 паунда, след като по-рано днес поскъпна до 0,9029 британски лири – най-високо ниво за единната валута от средата на октомври 2017-а година.