Борисов: Строителството на магистрала „Хемус“ е изцяло с бюджетни средства (снимки)

Борисов на инспекция във Варна Снимка: Правителствена информационна служба

Финансирането на строителството на магистрала „Хемус“ е изцяло от правителството, тя се прави само с бюджетни пари, заяви днес при посещението си във Варна премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Той бе категоричен, че през 2024 година магистралата ще е изцяло завършена. Борисов коментира, че на 16 август ще бъде направена първата копка на трасето на „Хемус“ от Белокопитово към Търговище. Магистралата се строи много усилено и откъм Ябланица, посочи премиерът. Той обясни, че точно когато приключи строителството на тези две отсечки ще започне изграждането на магистралата до Велико Търново и в другата посока – от Търговище към Велико Търново.

Премиерът заяви още , че новият булевард „Васил Левски“ в града, който се изгражда в момента, е изключително сложно съоръжение. Той допълни, че малко се е поскарал заради забавянето на изпълнението. Премиерът каза, че е проверил и направените ремонти в пострадалия от наводнението преди няколко години квартал „Аспарухово“. На Парк-музея „Владислав Варненчик“ в града ще бъде изграден паркинг, съобщи още Борисов. В момента се ремонтират няколко големи булеварда във Варна, подменяме и канализацията паралелно, местят се тролеи и сроковете летят, но иначе не става, обясни премиерът. Според него нещата ще бъдат ускорени още.

За проекта за рибарско селище в квартал „Аспарухово“ Борисов каза, че от военното поделение до първите камъни е обрасло и там няма плаж. По думите му този участък трябва да се развие, както е направено на много места по Черноморието. Тази зона сега е увредена, това е змиярник, не става въпрос изобщо за плажа, заяви Борисов. Той допълни, че в района няма да има хотел, а хладилни камери за съхранение на рибата. Премиерът уточни, че изграденото рибарско пристанище ще е на община Варна. Борисов коментира още, че свободната зона около Морска гара ще бъде отворена още и ще бъде изместен тежкият трафик към пристанището, за да не се редят зърновози.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан благодари на премиера за помощта от 300 000 лева за строящия се храм „Св.прмчк. Прокопий Варненски“, както и за отпуснатите 200 000 лева за ремонта на покрива на Катедралния храм „Успение Богородично“ в града. Премиерът разговаря и с представители на футболния клуб Спартак 1918 и деца от школата на отбора.
По време на визитата си във Варна Борисов бе придружаван от финансовия министър Владислав Горанов.

Снимка: Правителствена информационна служба
Снимка: Правителствена информационна служба

3 Comments

  1. Поздравления за всичко във Варна!Да се използва минералната вода за целогодишен балнолечебен център
    11/08/2018 в 11:46

    Поздравления!

  2. Добре сте ни дошли винаги в нашия град, от сърце!!!

  3. Адмирации,г-н Борисов!!! Искам да сте домакина на Варна!!! Ако не бяхте Вие Варна се обезличаваше !!!

Коментарите са ограничени.