Борисов: Строителството на магистрала „Хемус“ е изцяло с бюджетни средства (снимки)

Борисов на инспекция във Варна Снимка: Правителствена информационна служба

Финансирането на строителството на магистрала „Хемус“ е изцяло от правителството, тя се прави само с бюджетни пари, заяви днес при посещението си във Варна премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Той бе категоричен, че през 2024 година магистралата ще е изцяло завършена. Борисов коментира, че на 16 август ще бъде направена първата копка на трасето на „Хемус“ от Белокопитово към Търговище. Магистралата се строи много усилено и откъм Ябланица, посочи премиерът. Той обясни, че точно когато приключи строителството на тези две отсечки ще започне изграждането на магистралата до Велико Търново и в другата посока – от Търговище към Велико Търново.

Премиерът заяви още , че новият булевард „Васил Левски“ в града, който се изгражда в момента, е изключително сложно съоръжение. Той допълни, че малко се е поскарал заради забавянето на изпълнението. Премиерът каза, че е проверил и направените ремонти в пострадалия от наводнението преди няколко години квартал „Аспарухово“. На Парк-музея „Владислав Варненчик“ в града ще бъде изграден паркинг, съобщи още Борисов. В момента се ремонтират няколко големи булеварда във Варна, подменяме и канализацията паралелно, местят се тролеи и сроковете летят, но иначе не става, обясни премиерът. Според него нещата ще бъдат ускорени още.

За проекта за рибарско селище в квартал „Аспарухово“ Борисов каза, че от военното поделение до първите камъни е обрасло и там няма плаж. По думите му този участък трябва да се развие, както е направено на много места по Черноморието. Тази зона сега е увредена, това е змиярник, не става въпрос изобщо за плажа, заяви Борисов. Той допълни, че в района няма да има хотел, а хладилни камери за съхранение на рибата. Премиерът уточни, че изграденото рибарско пристанище ще е на община Варна. Борисов коментира още, че свободната зона около Морска гара ще бъде отворена още и ще бъде изместен тежкият трафик към пристанището, за да не се редят зърновози.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан благодари на премиера за помощта от 300 000 лева за строящия се храм „Св.прмчк. Прокопий Варненски“, както и за отпуснатите 200 000 лева за ремонта на покрива на Катедралния храм „Успение Богородично“ в града. Премиерът разговаря и с представители на футболния клуб Спартак 1918 и деца от школата на отбора.
По време на визитата си във Варна Борисов бе придружаван от финансовия министър Владислав Горанов.

Снимка: Правителствена информационна служба
Снимка: Правителствена информационна служба

3 Comments

  1. Поздравления за всичко във Варна!Да се използва минералната вода за целогодишен балнолечебен център
    11/08/2018 в 11:46

    Поздравления!

  2. Адмирации,г-н Борисов!!! Искам да сте домакина на Варна!!! Ако не бяхте Вие Варна се обезличаваше !!!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.