Ген. Кирчо Киров: Обвинението към мен е безумно

В началото на процеса преди 2 години ген. Киров се отказа от дело по съкратената процедура и каза, че обвинението срещу него е политически сценарий

Кирчо Киров

„Нормално е държавните мъже да изразят мнение към дейността на Национална разузнавателна служба и към моята дейност като директор на тази служба.“

Това каза пред журналисти ген. Кирчо Киров, бивш директор на НРС преди съдебното заседание от възбуденото срещу него производство за присвояване на бюджетни средства в Софийски военен съд, цитиран от Агенция „Фокус”.

„Аз няма какво да добавя повече към това, което съм казал до сега. За мен това дело, в зародиша си е политическо. Намирам обвинението си за абсурдно и от тази гледна точка делото също е абсурдно. Тук става дума за разходи за специални операции и аз не бих могъл да коментирам нищо повече от това”, добави ген. Киров.

Той поясни, че по силата на Закона за класифицираната информация и по вътрешни разпоредби, първите трима потребители на тази информация са президента, председателя на НС и министър-председателя.

„Аз предполагам, че това е изходната позиция за призоваването им като свидетели” допълни ген. Киров.

Военният съд разпитва Станишев по делото

Снимка: Пламен Трифонов, архив

Софийският военен съд ще разпита днес Сергей Станишев като свидетел по делото срещу ген. Кирчо Киров, предаде bTV.

Бившият директор на Националната разузнавателна служба обвинен, че в продължение на 5 години е присвоил над 4,5 млн.лв. от бюджета на службата.

В следващите 72 часа съдът ще трябва да изслуша и показания на президента Георги Първанов и на премиера Бойко Борисов. Първанов вече веднъж е разпитван.

Още в началото на процеса преди 2 години ген. Кирчо Киров се отказа от дело по съкратената процедура и каза, че обвинението срещу него е политически сценарий.