Плевнелиев поканен в клуба на Фукуяма и Шрьодер

Президентът и Царят откриха изложба на Пикасо в София.фотограф: Пламен Трифонов

Президентът в периода 2012 – 2017 г. Росен Плевнелиев е поканен да членува в бордовете на две водещи международни организации, съобщи „24 часа“.

Той е приел да влезе в Международния консултативен съвет на GLOBSEC. Тя е независима, непартийна, неправителствена организация, основана през 2005 г.

Основната ѝ цел е да оформи глобалния дебат чрез провеждане на научноизследователски дейности и свързване на ключови експерти по външна политика и политиката за сигурност. GLOBSEC се стреми да стимулира диалога между публичния и частния сектор, трансатлантическото сътрудничество и глобалната сигурност.

Ежегодният GLOBSEC Bratislava Forum е една от водещите конференции по глобалната сигурност в света, която събира политически лидери и експерти от цял свят.

Членове на консултативния борд са: Карл Билд – бивш министър-председател на Швеция, Марош Шефчович – вицепрезидент на Европейската комисия, отговорен за енергийния съюз, Кристалина Георгиева – главен изпълнителен директор на Световната банка, Томас Хендрик Илвес, бивш президент на Естония и други.

Президентът Плевнелиев стана член и на Глобалния консултативен орган на Националния стратегически институт към университета Синхуа в Пекин. Националният стратегически институт кани бивши държавни ръководители, водещи предприемачи, представители на академичните среди в света и визионери с глобално влияние, за да обсъждат актуални теми от международната политика и глобални стратегии за развитие.

Други членове на консултативния орган са изтъкнати политици и влиятелни личности като известният политолог и икономист Франсис Фукуяма, бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер, Карлос Гутиереш, бивш американски секретар по търговията, Жан-Пиер Раффарен – бивш министър-председател на Франция, Робърт Зелик – бивш президент на Световната банка, експремиерът на Италия Романо Проди и други.