Протестиращи майки: В законопроекта за хората с увреждания няма истински реформи

Снимка от фейсбук страницата на Мая Манолова, архив

В предлагания законопроект за хората с увреждания не се предлагат истински реформи. Всичко е с пожелателен характер и няма нищо задължително.

Това казаха Кристина Николаева и Боряна Драганова – част от протестиращите майки на деца с увреждания, на излизане от сградата на Министерството на труда и социалната политика, където продължава да се разглежда законопроект за хората с увреждания, предаде БТА.

Двете майки обясниха, че повече от два часа се обсъждат едва първите текстове на законопроекта. „За толкова часове не може да стигнем до помощните средства, не може да се стигне до оценката – да има задължителен характер“, добавиха Николаева и Драганова.

Тя разясниха, че в законопроекта е записано, че само ако държавата има средства едва тогава ще се осигури подкрепа за хората с увреждания. Според протестиращите майки администрацията се раздува излишно, но не се отделят средства за структура, която да доведе реформата до хората с увреждания. Двете майки смятат, че реформата трябва се осъществи във всички министерства и да има хоризонтални политики, а не централизирана политика, която се провежда само в социалното министерство.

Другият проблем в предлагания законопроект за хората с увреждания бил, че текстове, които са били работени три месеца, в последния момент са били отменени. „Сега се караме защо трябва да бъдат върнати и това са още в началните стъпки, не може да стигнем до важните неща по-нататък“, коментираха Кристина Николаева и Боряна Драганова. Те допълниха, че са готови на отстъпки, но все пак в закона трябва да се запишат реални неща, с реални текстове, които да са със задължителен характер и с реални срокове на изпълнение.

Протестиращите майки отново поискаха оставката на председателя на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски и на зам.-председателя на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова. Те поискаха сметка от Минчо Коралски за какво са похарчени 2 млн. лева, които са били предназначени за регистъра за хората с увреждания.

Протестиращите майки информираха, че по време за срещата с работната група са се договорили следващия петък отново да има среща с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев.

3 Comments

  1. Това което се случва е грозно и неприемливо! Време е тези майки да помислят наистина за децата си! Да престанат да ги влачат по площадите! Да спрат да изнудват де когото видят!!!

  2. Стига сте искали оставки, това е най-малкото нечестно! Борете се за правата си, но не забравяйте, че бройката ви в сравнение с всички останали хора в неравностойно положение е минимална!

  3. Моля , сига сте искали сметка на всеки, за който се сетите ! Всичко си има граници , иска се нещо , но смирено ,държи се сметка за останалите в нашата държава , та помислете, има всичко в живота на човек . Иначе започва да прилича на шантаж , а да не обидя някой ,то е грозна просия, но време за край.

Коментарите са ограничени.