Служебното правителство дало на фирмата на Митьо Очите да охранява митническо бюро

Снимка от фейсбук страницата на Митьо Очите.

Агенция “Митници” е сключила договор с фирмата “Аркус – Сигурност Бургас” ООД за техническа СОТ охрана на две къщи за отдих – една в Несебър и една в Ахтопол, както и на административна сграда на митническото бюро в Ямбол, което се помещава в няколко стаи и основната му функция е обработка на документи”.

Това съобщават в отговор от Агенция “Митници” за “24 часа”.

Отговорът идва, след като соцлидерката Корнелия Нинова призова премиера Бойко Борисов да уволни шефа на бургаската митница заради сключения договор.

Цената на СОТ охраната за трите обекта е 1560 лв. за целия период от 24 месеца, или по 65 лв. на месец общо.

Договорите са подписани на 9 февруари 2017 г., когато управляваше служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от сегашния президент Румен Радев, от зам.-директора на митниците Борислав Борисов и управителя на фирмата Иван Владимиров.

“Аркус – Сигурност Бургас” ООД е избрана с обществена поръчка чрез открита процедура.

Фирмата е спечелила охраната на трите митнически имота в конкуренция с други участници, тъй като е предложила най-ниска цена, обясняват от митниците.

Фирма “Аркус – Сигурност Бургас” не осигурява физическа охрана на обекти на Агенция “Митници” и няма отношение към охраната на сградата на митницата в Бургас или на митнически обекти на пристанището в града, категорични са от Агенция “Митници.”

Днес стана ясно, че НАП и МВР влизат в охранителната фирма “Аркус сигурност” – Бургас, за да проверят какво е участието на Димитър Желязков-Митьо Очите в нея. Екипите ще действат по искане на спецпрокуратурата в София.

Ревизията има и задачата да установи свързаните с “Аркус сигурност” хора. Ще се изяснява какви обществени поръчки е печелила фирмата, кои държавни и общински институции охранява и какъв е оборотът ѝ през годините.

Проверката е продължение на акцията от началото на август, при която прокуратурата разби банда за рекет, изнудвания и палежи на Митьо Очите. Засега обвинени са 10 души. Желязков е в затвор в Турция, чака се екстрадицията му.

При арестите бяха претърсени над 30 адреса, включително и офиси на фирми на зърнения бос и общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев, който се прочу с ролс-ройса си. Открити бяха пари, оръжия, боеприпаси и черно счетоводство с бележки за суми, които трябва да се дадат на Митьо Очите. Затова Бенчев ще бъде разследван и за пране на пари, обяви преди дни зам. главният прокурор Иван Гешев. Засега Бенчев е обвинен само, че крил Очите в хотелската си стая в Истанбул.

Показания срещу бандата на Очите дали бизнесмени, принуждавани да плащат на хората му т.нар. такса спокойствие. Бандата имала интереси в хазарта, таксиметровите и погребалните услуги, както и в бизнеса с вендинг машини.

При разследването стана ясно, че управител на “Аркус сигурност” е бившият шеф в МВР Иван Владимиров. Той призна, че Митьо Очите е бил нает на трудов договор преди 2 г. на длъжност мениджър по маркетинга. Владимиров обаче отрича намирането на клиенти да е ставало със силови мерки. Съдружник в същата фирма е и Бенчо Бенчев.