50 щъркели са умрели заради волтова дъга

50 щъркели са умрели, а 4 са във влошено състояние заради волтова дъга в района на село Малко Кирилово, община Елхово. Това съобщи „Фокус“ като се позова на Регионалната инспекция по околна среда и води – Стара Загора.

Два сигнала за умрели и ранени щъркели след разклона за село Малко Кирилово, община Елхово, са постъпили в Регионалната инспекция по околната среда и водите – Стара Загора на 9 август 2018 г. Според сигналоподателите причината е волтова дъга. Незабавно на място са изпратени служители на РИОСВ – Стара Загора, които са извършили обход и оглед на мястото. Около стълбовете на минаващ далекопровод от село Малко Кирилово за село Гранитово са установени около 50 умрели екземпляра и още 4 във влошено здравословно състояние – всички от вида „Бял щъркел“.

Ранените щъркели ще бъдат транспортирани до Спасителния център за диви животни в Стара Загора за оказване на медицинска помощ. РИОСВ – Стара Загора е уведомила електроразпределителното дружество EVN за изясняване причината за смъртта на останалите щъркели.

Белият щъркел (Ciconia ciconia) е защитен вид, включен в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие. От РИОСВ – Стара Загора напомнят, че когато намерите животно или птица от защитен вид в безпомощно състояние, е препоръчително да потърсите съдействие от съответната регионална инспекция или горско стопанство.