Директорът на Агенцията по вписвания: Изчезване на данни от Търговския регистър не е възможно

Шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова

От тази сутрин в 5,40 вече могат да се правят он-лайн справки за актуално състояние. За първи път след безпрецедентното  шестдневно пълно спиране  на Търговския регистър пред медиите застана дректорът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. 

Заради четири дефектирали диска с общ обем информация 25 терабайта, беше блокиран почти за седмица стопанския оборот на страната, съобщава БНР. 

„За съжаление, колкото и наивно да звучи, случват се такива неща“, каза Даскалова.

В Агенцията обаче се работело на 24 часов режим, за да може от утре да се правят справки вече и по ЕГН,  както и да се възстанови връзка с държавната администрация, а другата седмица да има и изцяло работещ Търговски регистър.

След извинения към граждани и фирми, Зорница Даскалова увери:

„Изчезването на информацията не е възможно, тя се възстановява, а съмненията за манипулация на информация, които имат хората, трябва да отпаднат, тъй като не само нашите служители не биха направили това, но имаме допълнителни гаранции, тече проверка, няма как да се случи“.

Шефката на Агенцията по вписванията беше категорична  в това и защото знаела, че информацията от Регистъра се архивира, но определи като технически въпроса – на какъв период става това.

Отложи за след пълното възстановяване на стратегическата информационна система всички въпроси за отговорността, и за когато политиците решат въпроса за собствената си оставка:

„Защото най важното в момента е да възстановим системите и да възстановим стопанският оборот в държавата. Оттам нататък ще си задаваме въпроса за грешки, вини и всичко останало. Такава кризисна ситуация, аз за съжаление съм нужна тук, а не на друго място. Когато дойде време за оставки, ще разберат всички, това е едно политическо решение, но не е предмет на разговор в момента.

Според Зорница Даскалова на този етап очаква всичко – възможно е фирми да търсят обезщетение и да съдят държавата. По думите й, такива дела едва ли биха успели.