Христо Иванов: Големият проблем е, че в момента никой не можа да гарантира сигурността на данните

Христо Иванов Снимка: btvnovinite.bg

Големият проблем е, че в момента никой не можа да гарантира сигурността на данните и вместо да видим сериозно отношение от страна на управляващите, ние виждаме замазване.

Това обяви в предаването „Тази сутрин” бившият правосъден министър и лидер на „Да, България” Христо Иванов  по повод срива на Търговския регистър на България, който е блокиран от седмица.

Той подчерта, че в последните месеци е имало редица сигнали за проблеми с хардуера на регистъра, но не са взети нужните мерки.

Иванов призова отстраняването на шефката на Агенцията по вписвания Зорница Даскалова, както и на фирмата, която поддържа регистъра – Лирекс.

„По наше време ръководството на агенция в края на всяка седмица проверяваше системата, както и дали се е копирала информация. Външна фирма направи цялостен анализ и направи множество препоръки. Абсолютно целият процес беше анализиран. Имаше две резервни хранилища… Аварията е резултат или от умишлено, или от недоглеждане, или от немарливост”, коментира Иванов.

Сега е от изключителна важност хората да си проверят фирмите. Защото в момента няма гаранции за сигурността на тази информация. Отговорните лица за този срив в момента, без никаква яснота по какъв ред се възстановяват тези данни са на място и замазват. Това е изключително притеснително, коментира още Христо Иванов.

Задават се стрес тестове от Европейската централна банка във връзка с нашия опит да се присъединим към чакалнята на еврозоната. Това означава, че банки, застрахователи, пенсионни дружества и държавни фирми ще бъдат под едно много засилено наблюдение. Вече запознаха в застрахователния сектор да капят гнили ябълки. Напълно възможно е в тази ситуация някой да има интерес набързо да замаже определени неща. И това е изключително притеснително, смята бившият правосъден министър.

Трябва да има абсолютно ясна и прозрачна отчетност за това как ще бъдат гарантирани данните от тук нататък. Трябва да бъде поканена фирмата, която е произвела използвания хардуер да направи анализ и да възстанови какво се е случило с този хардуер, за да се стигне до аварията. Трябва много ясно да се даде отчет кой е виновен за това, че не са спазвани нормативните изисквания за копиране. Също така е от изключителна важност премиерът да гарантира, че фирма Лирекс ще поеме пълна отговорност за това състояние на нещата, каза Иванов.

2 Comments

  1. Христо Иванов да не се прави на много важен, защото и той има вина за създалата се ситуация с търговския регистър. Ако не беше отказал да се закупи лицензирания софтуер Oracle изградения резервен център щеше да функциоинира.

  2. И най-вече Христо Иванов не може, тъй като всяко нещо, с което се е захванал се е провалило.

Коментарите са ограничени.