Пламен Христов от ВОЛЯ: На хората им писна институциите да си прехвърлят вината

Пламен Христов Снимка: Пресцентър на ВОЛЯ

На хората в държавата отдавна вече им писна при всеки провал, проблем или, не дай си Боже, трагедия, както тази с катастрофата край Своге, институциите да си прехвърлят горещия картоф и накрая да няма виновни. Не се изненадах от оставките на тримата министри. Ние от ВОЛЯ считаме, че е е крайно време в България да се научим как се носи политическа отговорност и подкрепяме решението на министър-председателя и на министрите чрез подаване на оставките да я поемат.

Това заяви пред „Хоризонт за вас“ депутатът от ПП ВОЛЯ Пламен Христов.

Според него министрите, които хвърлиха оставки заради трагедията от миналата събота, не са „бушони“. „Такива по-скоро могат да бъдат служители и отговорни лица на много по-ниско ниво. Когато оставките са на министри и то трима наведнъж, не мисля, че може да се говори за бушони. Особено при такъв тежък инцидент, когато има загинали хора, най-малкото, което може да се направи, е да се подадат именно министерски оставки. Жалкото е обаче, че това по никакъв начин няма да върне загиналите и няма да утеши близките им. България всеки ден губи десетки хора в катастрофи. Създаването на поредния орган, комисия или каквото и да е, който да отговаря за безопасността по пътищата, по наше мнение, няма да реши проблемът. Това е по-скоро е замазване на проблема, тъй като в момента в държавата има достатъчно отговорни лица, достатъчно компетентни органи, които просто трябва стриктно и точно да спазват закона. Трябва безпощаден контрол при ремонтите на пътищата, трябват и железни мерки при издаването на шофьорските книжки“, каза още Христов.

Той допълни, че се надява политическата воля да е още по-ясно изразена и да се стигне до реалните виновници за трагичното събитие в Искърското дефиле. Народният представител от ВОЛЯ каза още, че след министерските оставки е обнадежден, защото има проява на политическа отговорност и на воля разследването на катастрофата да стигне докрай.