Валентин Радев: Илия Стоилов е напуснал страната легално на 6 септември

Министър Валентин Радев. Снимка от Канал 3.

На 6 септември т.г. Илия Георгиев Стоилов е напуснал легално РБългария, не е обявен за издирване и не са му налагани никакви ограничения за напускане на страната, направил го е през ГПП Калотина. Това съобщи пред депутатите вътрешният министър в оставка Валентин Радев, цитиран от БТА.

Той и главният прокурор Сотир Цацаров бяха изслушани в Народното събрание по искане на ГЕРБ във връзка с тиражирана информация, че Стоилов е напуснал страната.

Радев и обвинител номер едно обясниха хронологията и предприетите действия.
На  съдебно заседание на 29 август т.г. Специализираният наказателен съд изменя мерките за неотклонение и на двамата подсъдими от „задържане под стража“ в подписка. С други думи, те са били освободени от съда незабавно, разясни Цацаров.

Специализираната прокуратура веднага е протестирала и протестът е разгледан на 11 септември т.г. като отново е постановена най-тежката мярка за неотклонение. Към настоящия момент мярката „задържане под стража“ спрямо Илия Георгиев Стоилов не е изпълнена, защото от справката, представена от МВР, сектор БОП – Разград, е видно, че същият е напуснал територията на страната. Разполагаме с конкретни данни за лекия автомобил, за лицето, което го е придружавало, и евентуалната цел на пътуване, съобщи главният прокурор.

В началото той уточни, че няма да споменава други имена, освен на Илия Стоилов. Понастоящем делото е в съдебна фаза.

Министърът в оставка Валентин Радев припомни, че на  10.11.2016 г. в ГДБОП се е получил сигнал за рекет, изнудване, нанасяне на побой и склоняване към проституция, а седем дни по-късно се установява, че лидер на групата е Илия Георгиев Стоилов, адресно регистриран в гр.Русе.

На 5 април 2017 г. с постановление на прокурор от специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство срещу ОПГ на територията на Русе, установени са лица, потърпевши от дейността на групата, и те са разпитани като свидетели.
На 14.10.2017 г. е проведена специализирана операция от ГДБОП под ръководството на специализираната прокуратура и са задържани лица, сред които са и лидерът на престъпната група Илия Стоилов и неговата съпруга.

БСП за България напуснаха залата преди изслушването на Сотир Цацаров и Валентин Радев, защото не приемали изслушване „по слухове“.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.