Валентин Радев: Илия Стоилов е напуснал страната легално на 6 септември

Министър Валентин Радев. Снимка от Канал 3.

На 6 септември т.г. Илия Георгиев Стоилов е напуснал легално РБългария, не е обявен за издирване и не са му налагани никакви ограничения за напускане на страната, направил го е през ГПП Калотина. Това съобщи пред депутатите вътрешният министър в оставка Валентин Радев, цитиран от БТА.

Той и главният прокурор Сотир Цацаров бяха изслушани в Народното събрание по искане на ГЕРБ във връзка с тиражирана информация, че Стоилов е напуснал страната.

Радев и обвинител номер едно обясниха хронологията и предприетите действия.
На  съдебно заседание на 29 август т.г. Специализираният наказателен съд изменя мерките за неотклонение и на двамата подсъдими от „задържане под стража“ в подписка. С други думи, те са били освободени от съда незабавно, разясни Цацаров.

Специализираната прокуратура веднага е протестирала и протестът е разгледан на 11 септември т.г. като отново е постановена най-тежката мярка за неотклонение. Към настоящия момент мярката „задържане под стража“ спрямо Илия Георгиев Стоилов не е изпълнена, защото от справката, представена от МВР, сектор БОП – Разград, е видно, че същият е напуснал територията на страната. Разполагаме с конкретни данни за лекия автомобил, за лицето, което го е придружавало, и евентуалната цел на пътуване, съобщи главният прокурор.

В началото той уточни, че няма да споменава други имена, освен на Илия Стоилов. Понастоящем делото е в съдебна фаза.

Министърът в оставка Валентин Радев припомни, че на  10.11.2016 г. в ГДБОП се е получил сигнал за рекет, изнудване, нанасяне на побой и склоняване към проституция, а седем дни по-късно се установява, че лидер на групата е Илия Георгиев Стоилов, адресно регистриран в гр.Русе.

На 5 април 2017 г. с постановление на прокурор от специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство срещу ОПГ на територията на Русе, установени са лица, потърпевши от дейността на групата, и те са разпитани като свидетели.
На 14.10.2017 г. е проведена специализирана операция от ГДБОП под ръководството на специализираната прокуратура и са задържани лица, сред които са и лидерът на престъпната група Илия Стоилов и неговата съпруга.

БСП за България напуснаха залата преди изслушването на Сотир Цацаров и Валентин Радев, защото не приемали изслушване „по слухове“.