Това ли са „българите в чужбина“?

Кадър от протеста

Защо твърдят, че протестите в София били на българите в чужбина? И имат ли изобщо българите в чужбина право да се бъркат в българската политика? Коментар от Александър Андреев за „Дойче Веле“

Протестите в София и малкото, отчасти комични, картинки от бледи опити за протест пред български посолства в чужбина, се вписват в една еклектична и дифузна матрица, която не ни е непозната: потурено-цървулена, с байраци и хоругви, с щипка Русия и щипка фашизъм, колкото за цвят. Но това засега оставяме настрана.

Протестирам срещу този протест!

Възмущава ме друго: претенцията, че това са протести на „българите в чужбина“. Познавам сигурно хиляди „българи в чужбина“ и не съм чул нито един от тях да се е включил в инициативата на българския ресторантьор от Лондон.

Напротив: социалните мрежи са пълни с недоумение и с подигравки по повод нефокусираните демонстрации и издигнатите искания, които са не само крайно хетерогенни, но и политически смехотворни. Така че, от името на „българите в чужбина“ протестирам срещу тези протести, обявени уж в тяхно име.

Редно ли е, щом не живеят в България?

И още нещо. Имат ли право „българите в чужбина“ изобщо да се бъркат в българската политика? Знам, че този въпрос ще разгневи мнозина, известни са ми и техните аргументи. Но независимо от това смятам, че човек трябва да има пълни политически права единствено в държавата, където си плаща данъците. Да, може да критикува положението в родната си държава, но не е редно да поставя политически искания – нищо, че паспортът формално му го позволява.

Ако си „българин в чужбина“, който си плаща данъците именно в „чужбина“, тогава трябва да следиш как се харчат тези данъци в съответната страна и да влияеш с гласа си върху политическите решения. Друг е въпросът, че държавите в ЕС още не са дозрели за решението да дадат избирателни права на всички данъкоплатци, а не само на гражданите си.

7 Comments

  1. Ако това са „българите в чужбина“, то не ми е чудно, че непрекъснато искат да ни ги върнат…..

  2. Няма българи в чужбина,има българи.Почти всички българи работещи в чужбина,си плащат имотите,земята и всички останали данъци в България,плюс данъците които дължат, в страната в която работят.Тук не става въпрос за сезонните работници,а за трайно регистрирани имигранти.Колкото до тези кресльовци пред парламента,те са с нечисти цели.Авторът на статията не е подготвен да коментира темата за българските имигранти.

  3. Колкото до изгонените-емиграцията започна от 1990 г.-някой да е забравил кой управляваше тогава ? До сега има доста сменили се правителства -кое от тях е най-„виновно“? Някои се изгониха сами-просто им е интересно да видят свят.

  4. В случая Александър Андреев е абсолютно прав.Друг е въпросът че мотото „българи в чужбина“ е заради така наречения организатор и за да привлече вниманието на медиите.Ако беше ясно, че ще бъдат дежурните протестиращи срещу всички и всичко(вероятно някои от по-младите -и срещу заплащане), никоя медия нямаше да си направи труда да праща представители

  5. Да питам,бабата сметлата в коя държава, кой град и коя улица остана не изметена,за да и осигурят присъствие на това сборище ?

  6. Хехе, не мога да си изкривя душата – перфектен коментар на Александър Андреев. Не винаги съм съгласна с него, но този път наистина е много точен.

    • И аз! И аз съм съгласен сега с него и с коментарите. Без този от Тиквата. Той разбира се, че е тиква!

Коментарите са ограничени.