Експерти прогноризат: Понижение на цените на имотите в София догодина

София Снимка: pixabay.com

Понижение на цените на имотите в София и другите големи градове в страната прогнозират експерти. В момента ставаме свидетели на стабилизиране на пазара на недвижимост и край на рязкото покачване на цените, характерно за последните няколко години.

Идва краят на бума в цените на имотите в София и големите градове в страната. Около това мнение се обединиха имотни експерти. Те очакват стабилизиране на пазара на недвижими имоти.

Петър Сотиров, управител на агенция за недвижими имоти, коментира пред тв Европа:
„Ще се повтори ситуацията отпреди 2007-8, бум на цените, след това стабилизиране, последвано от спад.“

По думите на Сотиров понижението в цените на имотите ще бъде в рамките на до 10% в някои квартали на столицата към средата и края на следващата година. До края на тази година обаче спад не се очаква.

Според съоснователя на друга голяма брокерска къща в столицата – Маноил Попов, спадът на цените в определени райони в столицата може да е дори още по-голям – до 20%.

„В някои квартали до 10-20%, там в момента се наблюдава силен ръст на строителството, необосновано покачване на цените, затова може да има и такъв спад,“ коментира Попов.

И според двамата експерти кварталите в столицата, където би се наблюдавал подобен спад, се намират в западната част.

Тенденцията ще бъде сходна и в другите големи градове в страната, посочиха експертите. В никакъв случай обаче не можем да говорим за повтаряне на имотната криза от 2008, категорични са те, като евентуалното увеличение на цените би било естествен пазарен процес.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.