Румен Радев: За мен младите хора са по-важни от чуждестранните инвестиции

Снимка: Прессекретариат на държавния глава

За мен младите хора са по-важни от чуждестранните инвестиции – ако нещо не им харесва, заедно трябва да го променим.

Това каза държавният глава Румен Радев по време на откриването на форума „Кариера в България? Защо не“, предаде „Фокус“.

„Уважаеми кандидати за работа в България, уважаеми работодатели, дами и господа, първо искам да поздравя организаторите на форума „Кариера в България? Защо не?“, за тази родолюбива инициатива. За това с удоволствие приех да бъда патрон на 11-ото поредно издание на този форум. За българи със знание и опит в чужбина. Виждам бъдеще за България във всеки образован млад човек. В началото на седмицата откривах новата учебна година в Националната гимназия за древни езици и култури. Пожелах на учениците какъвто и път да изберат за образование, за професионална реализация, с каквото и да се занимават в бъдеще, винаги мислите им да бъдат за България. Вярвам, че самият факт, че вие отново сте тук, където са вашите корени, семейства, близки, приятели, е точно защото се водите от мисълта за България“, каза държавният глава.

Президентът изрази надежда, че с форуми като този младите хора ще направят правилния избор, когато поставят на везната по-доброто заплащане, по-добрите условия от една страна и емоционалната връзка със земята, където са направили първите си стъпки. „За мен вие сте по-важни от чуждестранните инвестиции в България. Вие идвате тук със знания и опит за нови обществени модели и бизнес отношения, за нови стандарти, от които България има остра нужда, за да преодолее изоставането и да поеме по пътя на една всеобхватна модернизация. Това, като капитал, което вие сте концентрирали в себе си, струва много повече от парите“, заяви той.

По думите му младите хора идват в България с нов заряд на непримиримост към несправедливостта и беззаконието, с които нашето общество постепенно се е примирило и които са основната пречка за общественото ни развитие. „За мен е много положително това, което разбрах и от организаторите, че все по-голям е интересът, който проявявате към хуманитарните професии. Ако нещо не ви харесва в България днес, то ние заедно трябва да го променим. Сигурен съм, че вие сте между хората, които не робуват на всеизвестни тези като „Тук е така“, „Това не е моя работа“ или пък „Нищо не зависи от мен“. Напротив, ако искаме да променяме нещо, то това зависи от нас“, зави още Румен Радев.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.