Даниел Вълчев: Опасявам се, че царските имоти ще ги купи някой олигарх и там ще стане скара-бира с дискотека

Даниел Вълчев Снимка: bTV

Промените  в нормативната уредба са толкова чести, че и колегите юристи не могат да се ориентират в тях. Най-често е променян Кодексът за социално осигуряване – към 120 пъти, посочи Даниел Вълчев в предаването „Тази неделя” по bTV.

Проф. Даниел Вълчев е ръководител на катедрата  „Теория и история на държавата и правото“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и на Центъра за правни инициативи.

Според него честа практика е в последните два парламента да се внасят се тежки законопроекти от народни представители. „Очевидно е, че са разработени от Министерския съвет, но така се заобикаля процедурата за един месец публично обсъждане и отговорността на правителствто. Никой не се сърди на Бойко Борисов, че се вдигат таксите, а се сърди на безликия парламент. Тези промени доре не се внасят между първо и второ чете, те се внасят в Правната комисия,  те се внасят по време на обсъждането на второ четене. Така никой не може да разбере какво точно става и законът е приет”, обясни Даниел Вълчев.

„За последните 30 години много българи реституираха имотите си, отнети след 1944 г. Това беше дълъг процес, задавам си въпроса – добре де, тези хора успяха да си върнат това, което е  принадлежало на семействата им, странно е царското семейство три поколения да не са могли да си купят една керемида в тази държава”, коментира Даниел Вълчев казуса с царските имоти.

Бягството на няколко поредни правителства и парламент да се уреди това, не им прави чест, отбеляза още той.

„Дворецът Врана беше в лошо състояния и беше ремонтиран от Симеон Сакскобургготски. Там всичко беше оплескано с бои, някакви хора си бяха гасили фасовете. Опасявам се, че това ще се случи и с другите имоти. Ще ги купи някой олигарх и там ще стане скара-бира с дискотека. Нямаме отношение към миналото, това не са просто имоти”, смята още Даниел Вълчев.

2 Comments

  1. Гледах го. Г-н Вълчев де факто призна, че имотите не са на Сакскобургготски, изтъквайки морални,а не юридически аргументи!

    • mocriza, говориш неистини. Вълчев изтъкна, че се водят дела и засега е коректно да не се разискват юридически въпроси. Това е правило. Вълчев също така изтъкна неоспорими аргументи за това, че имотите на Царя са лични. Беше много убедителен.

Коментарите са ограничени.