Даниел Вълчев: Опасявам се, че царските имоти ще ги купи някой олигарх и там ще стане скара-бира с дискотека

Даниел Вълчев Снимка: bTV

Промените  в нормативната уредба са толкова чести, че и колегите юристи не могат да се ориентират в тях. Най-често е променян Кодексът за социално осигуряване – към 120 пъти, посочи Даниел Вълчев в предаването „Тази неделя” по bTV.

Проф. Даниел Вълчев е ръководител на катедрата  „Теория и история на държавата и правото“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и на Центъра за правни инициативи.

Според него честа практика е в последните два парламента да се внасят се тежки законопроекти от народни представители. „Очевидно е, че са разработени от Министерския съвет, но така се заобикаля процедурата за един месец публично обсъждане и отговорността на правителствто. Никой не се сърди на Бойко Борисов, че се вдигат таксите, а се сърди на безликия парламент. Тези промени доре не се внасят между първо и второ чете, те се внасят в Правната комисия,  те се внасят по време на обсъждането на второ четене. Така никой не може да разбере какво точно става и законът е приет”, обясни Даниел Вълчев.

„За последните 30 години много българи реституираха имотите си, отнети след 1944 г. Това беше дълъг процес, задавам си въпроса – добре де, тези хора успяха да си върнат това, което е  принадлежало на семействата им, странно е царското семейство три поколения да не са могли да си купят една керемида в тази държава”, коментира Даниел Вълчев казуса с царските имоти.

Бягството на няколко поредни правителства и парламент да се уреди това, не им прави чест, отбеляза още той.

„Дворецът Врана беше в лошо състояния и беше ремонтиран от Симеон Сакскобургготски. Там всичко беше оплескано с бои, някакви хора си бяха гасили фасовете. Опасявам се, че това ще се случи и с другите имоти. Ще ги купи някой олигарх и там ще стане скара-бира с дискотека. Нямаме отношение към миналото, това не са просто имоти”, смята още Даниел Вълчев.

2 Comments

  1. Гледах го. Г-н Вълчев де факто призна, че имотите не са на Сакскобургготски, изтъквайки морални,а не юридически аргументи!

    • mocriza, говориш неистини. Вълчев изтъкна, че се водят дела и засега е коректно да не се разискват юридически въпроси. Това е правило. Вълчев също така изтъкна неоспорими аргументи за това, че имотите на Царя са лични. Беше много убедителен.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.