Цветанов: Красимир Влахов ще е предложението ни за Конституционния съд (допълнена)

Красимир Влахов ще е кандидатът ни за конституционен съдия, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в интервю за Неделя 150 по БНР.

Не искаме да бъдем обвинявани в политически назначения, а Влахов е признат от всички професионалист, заяви Цветанов.

Той уточни, че кандидатурата е съгласувана с коалиционните партньори. „Говорили сме и с Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров, каза Цветанов.

Той коментира, че номинацията на Влахов ще бъде внесена вторник или сряда най-късно, веднага след като получи окончателно одобрение след изслушване в парламентарните групи на управляващата коалиция. Засега първоначално водените разговори показвали, че той ще бъде подкрепен от партньорите на ГЕРБ.

Цветанов отбеляза, че Влахов идва от съдебните среди и това слага край на спекули за политически мотиви при избиране на кандидата.

Влахов беше зам.- председател на Върховния касационен съд, но подаде оставка, заради неразбирателства с Лозан Панов.

„Срамувам се да съм част от екипа на човек, който няма съзнанието за висока отговорност, с която го задължава заеманата от него позиция на върха на съдебната власт, който възприема ВКС като трибуна за отправяне на спорни публични послания, без да проявява особен интерес нито към правораздавателната и тълкувателната дейност на съда, нито към хората, които ги осъществяват“, пише в оставката си Влахов по адрес на Лозан Панов, без да му споменава името.

Кой ще е кандидатът на левицата

Една от обсъжданите кандидатури в левицата е на дългогодишния депутат, конституционалист и член на Великото народно събрание Янаки Стоилов, потвърди в студиото на БНР Георги Свиленски от левицата. Засега социалистите нямали официална номинация, но Стоилов бил сред обсъжданите и много силни кандидатури.

„Посланието е ясно – най-добрият конституционалист, най-добрият експерт, най-добрият специалист, който може да има в държавата, човекът, написал Конституцията, човекът, отстоявал и писал над 25-26 години закони – това, което ние можем да направим, е този човек да го предложим на българското Народно събрание за член на Конституционния съд, тъй като не вярвам да има по-добра и по-сполучлива кандидатура от Янаки Стоилов“, каза Свиленски пред БНР.