Съдът реши: Тази вечер отварят винзавода в с. Церковски (допълнена)

Тази вечер ще бъде отворен винзаводът в село Церковски. Фабриката за спиртни напитки в Церковски и заводът за бутилиране във Венец остават запечатани за още един ден. Това реши Районният съд в Карнобат за затворените от Агенция „Митници” алкохолни фабрики, предаде bTV.

По-рано днес служители на затворените обекти, свързвани с бизнесмена Миню Стайков, опитаха саморазправа с митническите служители.

Работниците, които са на смяна, дойдоха в завода, но не започнаха работа. Те скандираха: „Искаме заплати! Отворете ни завода!”. Напрежението ескалира и се пренесе към митническия екип.

„Искаме митничарите да не стоят, а да тръгнат да събират доказателства, защото няма такива! Ние сме затворени с едно телефонно обаждане!”, категоричен беше Динко Христов, главен механик.

Другите две фабрики ще отворят утре, реши Районният съд в Карнобат. Предприятията бяха затворени в петък след акция на агенция „Митници“ и работниците организираха протести с искане за възстановяване на производствения процес.

От агенция „Митници“ тази сутрин поискаха обектите да останат затворени за още 60 дни, за да може да бъде направена пълна проверка на дейността им. От агенцията съобщиха и за нарушения, с които е ощетен държавният бюджет.

Преди съдът да излезе с окончателно решение административния директор на фирмата инж. Йовко Йовков обяви, че ако срокът за спиране на производството бъде удължен, фирмата ще фалира, а тонове продукция ще станат негодни за преработка.

Тръбата, която извежда етилов алкохол по нелегален начин, както твърдят от Агенция „Митници“, всъщност е кран за профилактика“, заяви инж. Йовков, под чието ръководство през 2016 година е монтирано съоръжението. В този кран циркулира смес от 70% пари на етилов алкохол и 30% течност и от него не може да се точи алкохол, беше категоричен той. Когато некомпетентни лица се опитват да боравят с терминология, която не разбират, това е манипулация на общественото мнение, каза още Йовко Йовков.