За Карнобат и Миню Стайков, но първо за наглия популизъм

Снимка: sis indastris

Някой наистина иска институциите в България да се скапят докрай на принципа „След тях и потоп“

Евгени Петров

Държавата се тресе от скандали. В последно време това стана нейното обичайно „агрегатно“ състояние.

Е добре, а това нормално ли е? И още по—важно – необходимо ли е, когато отвсякъде ви казват, че бизнесът и инвеститорите искат стабилност, предвидимост и спокойствие? Не работим ли по най-безумен начин срещу себе си?

Популизмът, именно ужасяващият, отвратителен и зловреден популизъм създава онова напрежение в обществото, което обективно го няма, но е субективно наложено и дава хляб на маргинали, неудачници, политически плъхове и безогледни опозиционни лидери.

Искаме да сме нормална европейска държава? Но в коя нормална европейска държава ще превърнат пренареждането на едни плочки пред НДК в политически проблем?

Опозицията в никоя нормална държава няма да подеме фейк новината ,че ще ни отнемат европредседателството, нали? Но сме готови да го приемем, защото „абе може и да е така, ние нали сме си калпави“. Уникалното е, че на края на самото председателство дори опозицията призна, че нашата администрация се е справила блестящо…Тогава?

Няма как другаде една грозотия като петоъгълния седмочлен в центъра на София да стане повод за политически разправии и искане на оставки.

Вдигането на цената на тока с 2 процента и на газа с 10 на сто е следствие на пазарни механизми, но маргинални партии, подкрепени от БСП атакуваха независимия регулатор и обвиниха държавата…И пак протести и скандали.

Фалитът на „Олимпик“ изобщо, ама изобщо не е политически проблем до най-високите нива на държавата, а проблем на независимата избрана от парламента Комисия за финансов надзор.

А с атаките срещу независими /по европейски/ институции атакуваме самата същност и принципи на демокрацията.

Масовата истерия за поемане на вина така се разрасна, че ужасният инцидент край Своге взе три министерски оставки, но масово се искаше оставката на целия кабинет. В Генуа рухна мост с десетки жертви и предизвестени конструктивни проблеми, но оставки нямаше.

Функциите, задачите и отговорността на един кабинет не се крепят на комбинация между 300 метра некачествен асфалт и превишената скорост на шофьор в екстремни метеорологични условия. А министрите не са бушони, до каквато роля ги сведе опозицията.

Следва лигавата драма с козичките на баба Дора. И с недопустимия и престъпен отказ на семейство фермери ветеринарите да бъдат взети  проби от животните им.

И после – Корнелия Нинова с козичка, патриоти-защитници пред фермите и нула доверие в институциите. А същият регион за 6 години е преживял 4 подобни карантини. Какво става?

И така бавно и полека, насаждайки недоверие в институциите стигаме до безумния факт, че работници не само протестират срещу затварянето на заводи на Миню Стайков но дори влизат в конфликт с митничари, официални представители на държавата.

Те не допускат, или не искат да мислят, че техния арестуван „бос“ е „лошия“, обратното, срещу него работи лошата държава…

А един от протестиращите направо попита държавния служител колко му плащат /?!/ да запечата акцизните складове.

За кой ли не и за какво ли не блокирането на магистрали и жп линии стана като „добър ден“. И самите ние не виждаме и не усещаме по каква пързалка надолу летим в пропастта на популисткото усещане за правотата на отделни групи хора, представящи се за „народа“, но защитавайки личния си или групов интерес.

Видяхте ли колко примера могат да се изредят само за няколко месеца и само в няколко пасажа? И всеки от тях погълна политическа и обществена енергия, колкото енергоблок в ядрена централа.

Масовото, целенасочено, последователно, упорито и безсъвестно компрометиране на институциите у нас е самоубийство за държавата, равно с ерозията, предизвикана от мутри, мафиоти и недосегаеми престъпници.

Политиците идват и си отиват, властват и падат от власт. И други ги заместват и назначават свои нови политически кабинети. Но гръбнакът на държавата – институциите с техните професионалисти от по-ниските нива, които вършат същинската работа остават и именно на тях разчитат онези по върховете да им свършат работата. И в същото време с поведението си правят всичко възможно да унизят тези институции.

Как? Ами с недоверието към обикновените служители – ветеринарите в Странджанско, митничарите в Карнобат, катаджиите по магистралите, или просто някоя линейка, която пак не е пристигнала навреме, защото линейките са кът, а обществената поръчка за нови 400 линейки за пореден път е обжалвана…

Но да се върнем на популизма, довел до последния пример – с протестите на работниците от заводите на Миню Стайков. Те протестират, защото искат да си запазят хляба, което е напълно разбираемо. Но пък „Искаме си хляба“, произвеждайки алкохол звучи предизвикателно…

Неразбираемо и много по-страшно е внушението, че както и при КТБ, така и при Арабаджиеви и тук, в Карнобат, Държавата и нейните институции биват обвинявани, че се превръщат в преразпределител на бизнеса, че атакуват едни, за да дадат на други.

Тези твърдения обаче не се пускат от бедните и заплашени да останат без работа работници на Миню Стайков, нито от техните колеги в хотелите на Арабаджиеви. Нивото е много по-високо и колкото по-високо е то, толкова по-голяма е отговорността. А те не са някаква обвита в тайнственост секта, а политически популисти. Достатъчно е да си спомните отвратителната реплика на Корнелия Нинова към депутатите от ГЕРБ „17 души убихте“ като израз на наглия популизъм.

Някой наистина иска институциите в България да се скапят докрай на принципа „След тях и потоп“…

Но какво ще правят, ако те самите дойдат „след тях“? И кой им е казал, че са собственици на институциите, т.е. на държавата?

24 Comments

 1. За съжаление, много вярно и точно описание на това, което се случва в момента! Свидетели сме на гигантска по размери и безсилие злоба към управляващите, която се лее отвсякъде. Не зная как, какво и кога ще сложи край на тази лудост, но дано не е голяма цената, която ще платим всички. Едно е сигурно – корделка ще свърши в лудницата…

 2. Държавата се тресе от скандали от 30 години. Жалко за 17те жертви, които не са първите или последните във войната по пътя. Много е важно да проумеем едно: няма как ни е крив космоса, ако ракетата ни не е бъгава 😉

 3. Страхотен анализ! Отново в десетката. И отново – някой ТРЯБВАШЕ да го каже на глас! Благодаря, че го правите, г-н Петров!

 4. Ще ме прощава авторът, обаче министрите са си баш бушони и точно те трябва да изгорят когато има такова несъответствие на очаквания от електората и реалност. Нали за това са назначени, да се грижат за интересите ни!>

 5. Изключителен коментар на г-н Петров.Да допълня нещо…Знаете за репликата на Нинова-Отиваме при народа. Сега само го обявиха, а истината е , отдавна са сред хората и разпространяват на ухо всякакви лъжи , правят внушения , говорят негативно за всичко хубаво , което е случва. Най- вече плюят построеното, контрола, чуждите инвестиции, на бялото казват черно.Само забележете как извъртат нещата в завода за алкохол- митничарите станаха виновни , не незаконния алкохол. Наблягат на народа- простия , глупав и ограничен български народ . който оправдава всичко- и шапа и чумата сред животните,заради 2 кози на една баба на село- направиха я национален герой, а тези дето се вързаха са по- прости от бабата,(виждате ли какво мнение имат за вас ? , че сте хора тъпи и прости и ви работят всякак) и липсата на ваксинацииия и краденето от самия него- ами от къде ще дойдат високите заплати бре , идиоти? Опитват се да направят така , че да няма пари за повишение на доходите, и вие , дребни душици им се радвате??????Е , това го няма никъде по- света!!!Защото като не ви повишат заплатите ще сте по- лесно манипулируеми, с други думи ще ви обещаят , че те ще ви ги увеличат. И като дойдат на власт , ще ви говорят как ГЕРБ и патриотите са откраднали парите ви и ще си заживеят както преди- на вас пари- ядец- ще ви ги приберат и тези които сега имате – от банките….Край на магистралите, край на пътищата, край на малкия бизнес- забрави- това поне сме го играли и сме го яли.Прост народ- слаба държава!

 6. Добре написан материал, но частично неверен!
  Защото я няма първопричината!
  А тя не е в популизма!
  Корените й са в резултатите от изборите за президент през 2016 г.!
  Нарочна, случайна или принудителна беше грешката на Бойко Борисов с номинирането на Цецка Цачева за президентския пост?! В резултат на което Румен Радев победи.
  Броят на гласувалите за кандидата на БСП даде увереност на Нинова (ПО-ТОЧНО НА КУКЛОВОДИТЕ Й), че резултатът ще се повтори и на парламентарните избори. Помните ли заканителните думи на Румен Радев към депутатите от ГЕРБ при встъпването му в длъжност през януари 2017 г., цитирам: „Остава ви още една седмица” (подтекст – „Ние идваме на власт!”)! Да, ама не, както би казал покойния Петко Бочаров! Този път профайлърите от службите за сигурност в Русия СБЪРКАХА! ГЕРБ се върнаха във властта – законодателна и изпълнителна.
  И кампанията за свалянето им с извънпарламентарни средства – ЧРЕЗ ИЗМИСЛЕНИ СКАНДАЛИ започна! С хасковската радиоактивна вода на Елена Йончева. И така до днес….
  ТОВА НЕ Е ПОПУЛИЗЪМ, г-н Петров!
  Това е целенасочена политика на кукловодите на Нинова и Радев за дестабилизиране на държавата и нанасяне на удар по НАТО и ЕС. Или както днес я наричат – хибридна война! Съдбата на България е без значение за задкулисието – наше и най-вече чуждо! Нея „кучета я яли”!
  Помните ли:
  -от кога датира имперската политика на Путин (анексията на Крим през 2014 г.);
  -реакциите на президента Плевналиев на анексията;
  -кога и с чия помощ (на почетния консул на РФ Георги Гергов) Нинова стана лидер на БСП (май 2016);
  -неочакваната номинация на Радев за президент;
  -бездействието на българския министър-председател (и на военния министър Ненчев, който подир дъжд качулка взе да си скубе косата две години по-късно) за политическите нарушения на ЗОВСРБ от действащия (все още) генерал….
  И още куп други, уж „случайни” неща?

  • Издигането на Цачева не беше грешка,грешката е в тези,които предпочитат ЗКПЧ-ето Радев!От този материал,това може да се получи!

 7. Прекрасен анализ!Повече няма какво да се добави!!

 8. Ооо, има има лек. 1997-ма. Финансова нестабилност. Хиперинфлация. Източване на 50 милиарда лева спестявания. Масова безработица и болка, много болка… Това е добър лек.

 9. Много точен анализ на действителността в България! Поздравления г-н Петров

  • Много тенденциозен анализ, за да не кажа елементарен… Напрежението не е от нито един от изброените проблеми и то се „натрупва“ с години… Накрая ще му трябва само „искра“ за да пламне, а най-опасни от всички са клакьорите, заради които народа се успива и мафията си вее байрака…

 10. Свалям Ви шапка, г-н Петров! За жалост, това е истината! И за жалост, Бойко е много търпелив и толерантен срещу „протестите“ на по няколко души, дори не знаещи защо са излезли!А за Цар Миню, мога да кажа, че ако циганина – Киро – Цар на МЕНТЕ алкохола,имаше тези мощности, щеше да е Император на фалшивия алкохол! И как никой не запита, колко грозде влиза в преработка при определен рандеман, та се получават тонове примерно гроздова ракия? Фабрика за захар и от там – ракия и вино!

 11. Питам се защо Нинова не говори за Доган и не пита за тец Варна нищо.Ами как да пита,като снимка на Доган вече е на първа страница на в-к “ДУМА”.Не ми се мисли БСП и ДПС какво са замислили…Помага им и американския посланник..Само да видим Нинова как ще съвместява Русия и Сащ…Лидерката се вижда,като Борисов и нищо добро не ни чака! Хора бдете!!!!!

 12. На феноменологично равнище българското обществено мнение, формирано главно от „медиите“, лесно се превръща в твърда кора върху рана, която обаче после трудно се пробива и дори дълго изобщо не се пробива.
  Формират се социално-психически бариери пред всякакво разумно обяснение на фактите и ситуациите.
  И настъпва такъв – бих казал първобитен – ИРАЦИОНАЛИЗЪМ, който вкарва даже иначе разумни по други въпроси хора в сферата на обикновени кретенски твърдения и тези.

  • Господин Петров не е нито червен.нито лиляв комуняк,не съди по себе си,продажна душице!

 13. Това е удивително силна публикация, господин Петров!
  Чест имам!
  Но като чета Вашия силен текст, усещам, че се налага и аз, и други колеги да заорем по-дълбоко в този епидемично разпространен и ползван термин ПОПУЛИЗЪМ.
  Не, надали става дума за този термин, защото адекватните термини изразяват ПОНЯТИЯ, а ПОНЯТИЯТА във философско-научните изследвания – макар да работим с естествения език – следва да бъдат семантично толкова твърдо определени, колкото и ТЕОРЕМИТЕ в математиката.
  Мисля, че терминът ПОПУЛИЗЪМ маскира или добросъвестно НЕумение да се мисли с ПОНЯТИЯ, или се е превърнал в удобна дума за прикриване на всякакъв вид користни интереси.
  Този въпрос го споделям при Вас, но той е обърнат по същество към професионалните академични изследователи като мен, затова Вие ми подсказвате колко недостатъчно успешно сме създали стандарт в използването на ПОНЯТИЯТА и КАТЕГОРИИТЕ, който стандарт да позволява разграничаването на популизма от всичко онова, което се прикрива зад него…..

 14. Няма лек за тая болест! Като алкохолизма, докато ти скапе черния дроб! Причини, бол!

Коментарите са ограничени.