Княз Кирил Преславски: България се справи нелошо с прехода

Снимка: Пресофис на Симеон Сакскобургготски

България се справи нелошо с прехода, отчитайки историческата тежест от предходни режими на управление.

Това каза Н.Ц.В. княз Кирил Преславски по време на международната конференция на тема: „От комунизъм към капитализъм: Има ли край на прехода в Източна Европа?“, която се проведе на 9 септември 2018 г. в Oxford and Cambridge Club в Лондон. Организатор на събитието беше Сдружението на младите българи в чужбина, родени след 1981 г. – “Милениум Клуб България”.

“Милениум Клуб България” е сдружение на млади българи, родени след 01.01.1981 г., намерили своята професионална и/или академична реализация в чужбина, което беше учредено в двореца “Врана” на 28.03.2016 г. Визията на членовете на клуба е да бъдат патриоти без граници; да постигат целите си с воля, упорство и мисъл; да не забравят корените си и да бъдат единни. Целта на “Милениум Клуб България” е да даде възможност на българите в чужбина да работят за развитието на Родината и да създадат мост между тях и българската държавна администрация, бизнес, медии и общественост. Мрежата на клуба съдържа понастоящем учредени комитети в София, Лондон, Париж, Милано, Виена, Франкфурт, Единбург и Ню Йорк.

Освен Княз Кирил Преславски, в дискусията се включиха:  Д-р Василис Монастириотис (London School of Economics and Political Science), Д-р Шон Хенли (University College London), Д-р Кирил Дрезов (Keele University), Калоян Паргов- председател на БСП – София, преподаватели от реномирани университети в областта на социологията и политологията, икономически експерти и политици.

Гост на конференцията беше и Н.Ц.В. Княз Борис.

Председателят на “Милениум Клуб България” г-н Румен Чолаков отговори на въпроса къде вижда България след половин век: “След 40-50 години виждам България като регион от федерация на Обединена Европа, например Съединени европейски щати. Подобна на САЩ или дори по-добра структура е пътят напред, тъй като единственото бъдеще пред Европа е обединението.”

В заключителния панел от дискусията Княз Кирил Преславски подчерта, че по негово мнение България се справи нелошо с прехода, отчитайки историческата тежест от предходни режими на управление.

Кампанията на “Милениум Клуб България” за края на прехода ще продължи с конференция в София на 10 ноември 2018 г. на тема: „Ако днес е краят на прехода, какво следва напред?“. На нея ще бъдат представени приоритетите и целите пред България за следващите 25 години през очите на младите българи.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.