Ердоган: Съдът ще реши съдбата на американския пастор, обвинен в тероризъм

Ердоган пред ООН. Снимка от туитър акаунта на турския президент

Турция ще продължи да купува ирански природен газ въпреки санкциите на САЩ спрямо Иран, заяви той

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че турският съд, а не политиците ще решат съдбата на американския пастор Андрю Брънсън, чието задържане по обвинения в тероризъм влоши отношенията между Анкара и Вашингтон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

„Това е съдебен въпрос. Брънсън е задържан по обвинения в тероризъм… На 12 октомври ще има ново заседание и ние не знаем какво ще реши съдът, политиците нямат право на глас по отношение на присъдата“, каза Ердоган в интервю за агенцията по време на посещението си в Ню Йорк за Общото събрание на ООН. Той добави, че като президент няма право да нареди Брънсън да бъде освободен, тъй като турското правосъдие е независимо.

Задържането на Брънсън подбуди президента на САЩ Доналд Тръмп да удвои митата върху стоманата и алуминия за Турция, с което допринесе за спада на турската национална валута – лирата. В отговор Анкара удвои митата на някои стоки, които внася от САЩ, в т.ч. алкохол, тютюн и автомобили. Според Ердоган обаче случаят на Брънсън няма особено отношение към икономическите неволи на неговата страна в последно време.

„Случаят на Брънсън не е дори тясно свързан с икономиката на Турция. Сегашните икономически предизвикателства са преувеличени повече от нужното и Турция ще преодолее тези предизвикателства със собствени средства“, каза Ердоган.

Турските власти обвиняват пастора, че е действал в полза на мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен и на групировката Кюрдска работническа партия (ПКК). Брънсън бе поставен под домашен арест през юли, след като прекара близо две години в затвор в Турция.

Турският лидер посочи също така, че решението на турската централна банка да увеличи лихвените проценти е явен признак за нейната независимост, заявявайки отново, че като президент той самият е против повишаването на лихвите.

Турската централна банка на 13 септември повиши силно водещата си лихва от 17,75 процента на 24 процента, за да овладее инфлацията и да подкрепи турската валута след рязкото й поевтиняване тази година.

„Това решение бе взето от централната банка… Надявам се и се моля техните очаквания да бъдат постигнати, защото високите лихви водят до висока инфлация. Надявам се, че този път ще се случи обратното“, каза той.

Ердоган, който определя сам себе си като „враг на лихвите“, желае да запази ниско равнището на лихвените проценти, за да задържи бума на икономическия растеж, подхранен от кредитиране.

В интервюто Ердоган каза също, че Турция ще продължи да купува ирански природен газ въпреки санкциите на САЩ спрямо Иран.

„Трябва да бъдем реалисти… Да не би да се очаква от мен да оставя хората да мръзнат през зимата? Никой да не се сърди. Как да стопля домовете на своите хора през зимата, ако спрем да купуваме ирански газ?“, попита той.

По въпроса за Сирия турският президент каза, че е невъзможно усилията за мир да продължат, докато президентът на Сирия Башар Асад продължава да е на власт. Ердоган добави, че изтеглянето на „радикални групи“ от демилитаризираната зона в сирийската провинция Идлиб вече е започнало.

По-рано този месец Русия и Турция се договориха да създадат демилитаризирана буферна зона до средата на октомври в Идлиб, последна крепост на бунтовниците в Сирия.

Ердоган говори и за затопляне на отношенията с Германия, като подчерта, че Анкара иска да остави всички проблеми в миналото.

„Искаме напълно да оставим проблемите зад гърба си и да създадем топла атмосфера между Турция и Германия, точно както беше преди“, каза президентът, който ще бъде на посещение в Германия на 28 и 29 септември.