Нова Македония: Балканите са в калкулациите на тайната дипломация в Ню Йорк

САЩ Снимка: pixabay.com

Балканите са в калкулациите на тайната дипломация в Ню Йорк, пише македонският вестник “Нова Македония“, цитиран от Фокус. 

Информацията, че представители на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН в един нюйоркски хотел неофициално са преговаряли за решаване на няколкото актуални световни политически точки, сред които и Балканите, предизвикаха внимание при анализаторите в региона, които смятат, че нещата все още биха могли да станат интересни.
Британската телевизия Sky News в интервю с британския външен министър Джеръми Хънт предава изявление, в което се отбелязва, че на среща с ръководителя на руската дипломация Сергей Лавров е разговарял около инцидента в Солсбери.

Хънт каза, че Москва има голямо влияние в света и подчерта, че те (руснаците) трябва да разберат, че с такова поведение няма да има място за държавата в международната област.

Веднага след това руската информационна агенция „Сптуник“ в свой собствен текст на тази тема опроверга изявлението на Хънт същевременно подчерта, че ставало дума за среща между двамата министри в САЩ и тя не е била на официално и държавнически ниво, а ставало дума за частен разговор.
Белградското списание „Сърбия Данас“ в своя анализ на събитието информира, че неофициалната среща е протекла на ниво министри на външните работи, а на една маса са седнали генералния секретар на ООН Антонио Гутерищ, министрите на външните работи на САЩ Майк Помпео, на Русия Сергей Лавров, на Великобритания, Джеръми Хънт, френския министър Жан-Ив Льо Дриан и Ван И, първият дипломат в Китай.

Списанието отбелязва, че онези теми, за които е било дискутирано са преодоляването на ситуацията в Сирия, свързана с инцидентите с руските самолети, нови политически сътресения, свързани с иранската ядрена програма и ситуацията в света с преглед на Балканите.

В своя рубрика на тази тема журналиста Мирче Адамчевски пише, че за тази среща имаше малко информация, и ако не беше интервю на Джеръми Хънт нямаше да знаем, че той е имал среща със Сергей Лавров с „открит обмен на мнения“.

„Случайно или не известно време преди да достигнат тези новини и опровержение от руска страна бе съобщено в социалната мрежа „Туитър“, че на срещата с Гутериш са били обсъдени въпросите за неразпространение и контрол върху въоръженията, ситуацията в Сирия, в Йемен, Либия и на Балканите. Въпреки че за Сирия, Йемен и Либия наистина има нужда да се говори с оглед на въоръжените действия в тези държави, изненадващо поставянето на дневен ред на Балканите“, пише Адамчевски.

Той пита какво се случва на Балканите, че първите дипломати на великите сили са седнали да го обсъждат?

Адамчевски в статията си заявява, че първо не е известно кой е поставил Балканите в дневния ред на тази среща.

Журналистът в своя преглед изброява няколко възможни теми за балканската дискусия, които, според него, се вземат предвид – ситуацията в Македония, изборите в Босна и Херцеговина, насрочени на 7 октомври, но и отношенията между Сърбия и Косово.

Адамчевски прогнозира, че вероятно нещата са отишли до точката, от която няма връщане и изисква вземане на решения, трудни, но които ще донесат мир, или точка, което може да означава съществуване на замразен конфликт още дълги години.

„Каквото и да беше казано в Ню Йорк, това показва, че нещата на Балканите са все още интересни и несигурни. Разговорите на външните министри на суперсилите на една маса не са напразни. Но за кого все още трябва да разберем – пише той.