Зоран Заев: Референдумът е явен успех

Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев каза, че не възнамерява да подава оставка въпреки ниската избирателна активност на референдума за промяна на името на страната, предадоха световните агенции и БТА.

Заев определи референдума като явен успех, след като „огромно мнозинство“ от гласувалите са одобрили промяната на името, която е част от споразумение с Гърция за уреждане на десетилетен спор между двете страни, което да проправи пътя към членство на Македония в Европейския съюз и НАТО.

„Нямам намерение да напускам, но е мой дълг да остана“, каза той на пресконференция, отговаряйки на въпрос дали планира да се оттегли.

Заев заяви, че ще „продължи да води страната към членство в НАТО и ЕС“.

Той не спомена избирателната активност, но обяви референдума за „демократичен успех“, изтъквайки, че допитването е „консултативно“ и няма задължителен характер. По думите му резултатът ясно показва волята на македонския народ.

Заев призова депутатите да подкрепят следващата стъпка, нужна за финализиране на споразумението, която е ратифицирането на необходимите конституционни промени.

Той подчерта, че „няма по-добра сделка с Гърция и не може да има по-добра сделка“.

По последни данни 91 процента от гласувалите на референдума са одобрили споразумението за промяна на името, а избирателната активност е била 36 процента при необходими 50 процента, за да бъде гласуването валидно.

1 Коментар

  1. Нова ТВ – пред: 31 мин – Заев:Немам намера да поднесам оставка-ја водам Македонија во ЕУ и НАТО https://time.mk/

Коментарите са ограничени.