Външно: Политическият елит в Македония трябва да покаже зрялост

Снимка от фейсбук страницата на Министерството на външните работи

Публикуваме пълния текст на поцията на българското Министерство на външните работи по повод референдума в Република Македония

Вярваме, че демокрацията има корени в обществото в Република Македония. Референдумът е най-висша демократична практика – с изразената воля на участвалите в него и с отчитане на онези, които не гласуваха.

Гражданите имаха свободен избор и над 90% от гласувалите на този консултативен референдум заявиха по категоричен начин желание страната да бъде част от европейската и евроатлантическата общност. Техният глас е видим и ясен, поради което не може да бъде пренебрегнат.

Време е целият политически елит на нашата съседка да покаже зрялост и да намери път към решението на трудните проблеми. Залогът е голям – бъдещето на държавата и бъдещето на всички нейни граждани.

Голямото мнозинство от гражданите са „за“ членство в ЕС и НАТО. Губенето на време не е от полза нито за страната, нито за региона.

Република България ще продължи подкрепата си за нашите братя и сестри от Република Македония и интеграцията на страната в ЕС и НАТО.