Вижте кои са носителите на Нобеловата награда за мир

Илюстрация: @NobelPrize

Конгоанският гинеколог Денис Муквеге, лекуващ жертви на сексуално насилие, и язидкската активистка за човешки права Надя Мурад са носителите на тазгодишната Нобелова награда за мир. Решението беше обявено от Норвежкия Нобелов комитет в Осло, съобщи БНР.

За отличието бяха предложени 331 хора и организации, от които петчленен комитет избра победител.

В съобщението на комитета се казва, че „двамата получават наградата за усилията си за прекратяване на сексуалното насилие като оръжие във войните и въоръжените конфликти“.

Тази година за наградата са били номинирани 331 кандидати, от тях 216 физически лица и 115 организации. Сред кандидатите бяха американският президент Доналд Тръмп, севернокорейският лидер Ким Чен-ун, южнокорейският президент Мун Чже-ин, папа Франциск, както и премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев.

63-годишният Муквеге е посветил живота си на защитата на жертви на сексуално насилие във въоръжени конфликти. В голяма част от живота си гинекологът е помагал на жертвите на сексуално насилие в африканската държава. Той е лекувал хиляди пациенти, които са станали жертва на такива престъпления. Лекарят многократно е осъждал безнаказаното масово изнасилване и е критикувал правителството на Конго и други държави, че не са направили достатъчно, за да прекратят използването на сексуалното насилие срещу жени като стратегия и оръжие във въоръжени конфликти.

Язидката Надя Мурад е свидетел, която разказва за извършеното над нея сексуално насилие и над други хора по време на война. Тя е показала изключителна храброст, тъй като е споделила страданието, което е преживяла и продължава да говори от името на други жертви. Тя е от около 3000 язидки, които са жертва на изнасилване и други престъпления, извършени от ДАЕШ („Ислямска държава“). Престъпленията са систематични и част от военна стратегия. Изнасилването служи като оръжие в борбата срещу язидите и други религиозни малцинства.

Мурад е отвлечена от джихадисти през август 2014 г. от родното й село в Синджар, Северен Ирак. Тя печели престижната награда „Сахаров“ през 2016 г., през същата година получава наградата за човешки права „Вацлав Хавел“.

Двама американски и един британски учен спечелиха Нобеловата награда за химия.

Франсес Арнолд, Джордж Смит и Грегъри Уинтър са удостоени с престижното отличие за работата си по „овладяване на мощта на еволюцията“.

„Ензимите, получени чрез насочена еволюция, се използват за производство на всичко – от биогорива, до медикаменти“, се казва в изявлението на Кралската шведска академия на науките.

Нобеловите награди ще бъдат връчени на церемония в Стокхолм на 10 декември. Тази година наградата за носителите й е 9 милиона крони или 873 хиляди евро.