Вижте кои са носителите на Нобеловата награда за мир

Илюстрация: @NobelPrize

Конгоанският гинеколог Денис Муквеге, лекуващ жертви на сексуално насилие, и язидкската активистка за човешки права Надя Мурад са носителите на тазгодишната Нобелова награда за мир. Решението беше обявено от Норвежкия Нобелов комитет в Осло, съобщи БНР.

За отличието бяха предложени 331 хора и организации, от които петчленен комитет избра победител.

В съобщението на комитета се казва, че „двамата получават наградата за усилията си за прекратяване на сексуалното насилие като оръжие във войните и въоръжените конфликти“.

Тази година за наградата са били номинирани 331 кандидати, от тях 216 физически лица и 115 организации. Сред кандидатите бяха американският президент Доналд Тръмп, севернокорейският лидер Ким Чен-ун, южнокорейският президент Мун Чже-ин, папа Франциск, както и премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев.

63-годишният Муквеге е посветил живота си на защитата на жертви на сексуално насилие във въоръжени конфликти. В голяма част от живота си гинекологът е помагал на жертвите на сексуално насилие в африканската държава. Той е лекувал хиляди пациенти, които са станали жертва на такива престъпления. Лекарят многократно е осъждал безнаказаното масово изнасилване и е критикувал правителството на Конго и други държави, че не са направили достатъчно, за да прекратят използването на сексуалното насилие срещу жени като стратегия и оръжие във въоръжени конфликти.

Язидката Надя Мурад е свидетел, която разказва за извършеното над нея сексуално насилие и над други хора по време на война. Тя е показала изключителна храброст, тъй като е споделила страданието, което е преживяла и продължава да говори от името на други жертви. Тя е от около 3000 язидки, които са жертва на изнасилване и други престъпления, извършени от ДАЕШ („Ислямска държава“). Престъпленията са систематични и част от военна стратегия. Изнасилването служи като оръжие в борбата срещу язидите и други религиозни малцинства.

Мурад е отвлечена от джихадисти през август 2014 г. от родното й село в Синджар, Северен Ирак. Тя печели престижната награда „Сахаров“ през 2016 г., през същата година получава наградата за човешки права „Вацлав Хавел“.

Двама американски и един британски учен спечелиха Нобеловата награда за химия.

Франсес Арнолд, Джордж Смит и Грегъри Уинтър са удостоени с престижното отличие за работата си по „овладяване на мощта на еволюцията“.

„Ензимите, получени чрез насочена еволюция, се използват за производство на всичко – от биогорива, до медикаменти“, се казва в изявлението на Кралската шведска академия на науките.

Нобеловите награди ще бъдат връчени на церемония в Стокхолм на 10 декември. Тази година наградата за носителите й е 9 милиона крони или 873 хиляди евро.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.