Юлиан Попов: 10 неща, които можеш да направиш, за да подобриш качеството на въздуха, който дишаш ти и другите

Юлиан Попов
Юлиан Попов. Снимка от Фейсбук

Юлиан Попов публикува във фейсбук профила си 10 неща, които можеш да направиш, за да подобриш качеството на въздуха, който дишаш ти и другите. Неделно четиво.

Всички гледат към министъра, кмета или кварталния да реши кризата с въздуха. Въздухът обаче е общо дело. Мърсим един и същ въздух и дишаме същия този въздух. И всеки може нещо да направи. Ето десет малки неща. Ако всеки направи поне три от тях, въздухът ще е малко по-чист. (Това не означава, че министърът, кметът и кварталният не трябва да правят нищо.)

1. Термометър. Купи си стаен термометър. Подържай температура около 20 градуса или по-малко. Високата температура гори повече, цапа повече, но е и вредна за здравето. В Англия днес средната стайна температура през зимата е 18 градуса. През 1970те е била 12 градуса. 24 градуса се смята за рискова за сърдечносъдовата система.

2. Монитор. Изчети всичко на сайта airbg.info и си вземи монитор за въздуха. Когато знаеш какво е състоянието на въздуха около тебе, сам ще вземеш адекватни мерки.

3. Следи съседа. Ако съседът пали гуми, дрехи или пластмаса, това съвсем не е негова работа. Кажи му да спре. Или пък се оплачи на властите.

4. 10,000 крачки. Един от признатите проблеми на градския транспорт е първият и последният километър. Здравословно е да ходиш всеки ден поне по 10,000. Това е около 7км. С други думи, ако метрото е на километър от дома ти, това е по-скоро добре, отколкото зле. Не използвай това разстояние за оправдание, за да ходиш насам-натам с кола.

5. Дърва. Ако се топлиш с дърва, купи ги рано и ги изсуши. Мокрите дърва пушат повече, тровят тебе, децата, комшиите и всички наоколо.

6. Кюмюр. Както и да го гориш, каквито и стандарти да ти въвеждат, горенето на кюмюр е отрова за тебе и за хората около тебе. Не припарвай.

7. Чарчавета. Сухото чарчаве не е сухо дърво. То е боя, чийто пушек е отровен, с дърво вътре. Не посягай.

8. Дрехи. България е най-големият разпределител на дрехи втора употреба в Европа. Резултатът е, че тонове дрехи остават като отпадък и се използват за гориво. Голямата част са изтъкани от разни изкуствени влакна. Все едно гориш пластмасови бутилки. И ги дишаш, ти, децата, съседите, градът.

9. За гуми и пластмаса дори не помисляй. Не допускай и други да горят. Ако видиш, че някой гори гуми, пластмаса, дрехи или друга гадост, обади се на полицията. Когато ти кажат, че това не е тяхна работа, вдигни им скандал, после опиши случая във Фейсбук. След сто обаждания ще стане тяхна работа.

10. Не изхвърляй на улицата неща, които може да свършат в някоя печка. Поне София, а вече и други градове, са пълни с контейнери за разделно събиране. Използвай ги.

Ако съм пропуснал нещо, добавете. Никой не е наясно с всички възможни мерки за чист въздух. Въздухът е на всички и мерките трябва да са на всички.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.