Бдение в памет на убитата Виктория Маринова

Снимка от фейсбук стрницата на Виктория Маринова

В  памет убитата телевизионна водеща Виктория Маринова тази вечер се организира бдение на пл. „Света Неделя“.

Събитието се организира във Фейсбук и ще започне в 18.30 ч.. Бдения ще има и в други градове на страната, включително и в Русе – пред Паметника на свободата.

Разследването на жестокото изнасилване и убийство на 30-годишната жена, която е и административен директор на местния телевизионен канал TVN, все още не е стигнало до извършителя.

Вчера премиерът Бойко Борисов увери, че това ще стане, защото на мястото е открито много ДНК.

Версиите са три – случайно нападение на изнасилвач, който я е ограбил (взети са телефонът й, очилата и други вещи), лична драма или планирано покушение, свързано с рабатота й. Според разследващите последната версия може би ще отпадне и няма данни да е била заплашвана. Нейни колеги обаче коментираха, че случайно или не последното предаване на Маринова е било за разследването за злоупотреба с еврофондове на сайта „Биволъ“, заради което за кратко бяха задържани двама журналисти.

Допуска се и с престъплението да е свързан психичноболен от близката клиника.

Младата жена, която има 7-годишна дъщеричка, отишла да тича, за да тренира за маратон на следващия ден. В момента детето е при бащата, с когото Маринова е разведена.

„Това е едно от любимите места за разходка на русенци. Това, което ще направим следващата година, е да се вземат мерки за осветяване на района и засилване на видеонаблюдението“, каза кметът на Русе Пламен Стоилов тази сутрин пред Нова телевизия.

Той призова, ако някой има важна информация, която би помогнала на органите на реда, веднага да подаде сигнал.

За да може да има точен отговор кой е убиецът, трябва първо да се направят няколко неща. Това е сериозното събиране на доказателства от местопрестъплението, коментира пък адвокат Марин Марковски.

По думите му убийството не е свързано с журналистическата дейност на младата жена, защото в такива случаи се унищожават документи, а не се убиват хора.

Според Марковски трябва да се разпитат всичките й близки, за да се установи кой има мотив да извърши престъплението.

Убийството получи и силен международен отзвук в авторитетни медии, сред които БиБиСи и Гардиън, и беше коментирано от известни политици.

Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер написа в Туитър, че е шокиран от бруталното убийство.

„Моите мисли са със семейството ѝ. Тя е третият журналист, убит в ЕС за една година“, заяви той и подчерта, че това е много притеснително и е необходимо спешно властите у нас да извършат пълно разследване.

Междувременно Международният комитет за защита на журналистите също призова българските власти да извършат задълбочено разследване на убийството на Виктория Маринова. Това се казва в декларация на Комитета, публикувана на сайта му и цитирана от Франс прес.