Вижте какви промени на данъчни закони прие единодушно тристранката днес

Вицепремиерът Валери Симеонов Снимка: Вевести.бг, архив

Националният съвет за тристранно сътрудничество единодушно одобри пакет от промени на данъчни закони, каза пред журналисти в МС Валери Симеонов, вицепремиер  и председател на НСТС, цитиран от БТА.

Пакетът включва Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за доходите на физическите лица, Закона за местните данъци и такси, Закона за счетоводството, Закона за ДДС и други.

Всички участници в заседанието се обявиха за облекчаване на предложението за финансов одит за малки  предприятия с персонал до 50 души, според вида на фирмата. Валери Симеонов каза, че в сряда, когато МС ще гледа  пакета от данъчни промени, ще предложи облекчаване на условията за финансов одит, който би натоварил  около 6500 фирми с приблизително 13 милиона лева годишно.

Представители на работодателските организации и на синдикатите  имаха и забележки относно предлаганите по-високи  екологични такси за старите автомобилите  и за отпадане на облекчението за наличието на  катализатор за изгорелите газове на колите. Представители на синдикатите поискаха да се въведе необлагаем минимум върху доходите и различна ставка на ДДС за храните и стоки от първа необходимост, а от работодателските организации остро възразяват срещу обсъжданата възможност максималният осигурителен доход да се вдигне от 2600 на 3000 лева.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.