Кръстина Таскова от ВОЛЯ даде старт на кампания срещу хепатит

Снимка: Пресцентър на ВОЛЯ

Депутатът от ВОЛЯ Кръстина Таскова даде старт на безплатни скринингови изследвания за хепатит В и C в Стара Загора днес като първа се тестува за опасните заболявания.

Само за първия един час от началото на кампанията, в мобилния кабинет в парк „Александър Стамболийски“ (Алана), примерът й последваха над 100 човека. Това е своеобразен рекорд, тъй като в предишните две инициативи в Смолян и Шумен за целия ден бяха обхванати съответно 130 и 324 човека.

Акцията е част от кампанията „Скъсай с хепатита!” под патронажа на Кръстина Таскова, член на Комисията по здравеопазване в НС. Организатори на инициативата са Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и Сдружение „ХепАктив“. Целта е да се предостави възможност на повече хора да се изследват безплатно за хепатит В и С, като същевременно съдейства за повишаване информираността за заболяването хепатит, начините за превенция и лечение.

„Около 90 000 български граждани са болни от хепатит, но много често заболяването преминава без симптоми, те не знаят за това. Ние от ВОЛЯ смятаме, че здравето на народа е част от националната сигурност и политиката в този сектор трябва наистина да стане приоритет, защото засяга оцеляването на нацията. В борбата с хепатита е необходимо спазването на три основни принципа – информираност, координация и превенция.  В този смисъл кампаниите като тази са особено важни. Тя доказва, че ако всички заедно –пациентски организации, медици, фармацевти, местни и държавни институции работим активно за здравето на българите, по-лесно ще бъдат постигнати целите на подобни инициативи. Надявам се повече старозагорци да се изследват днес  и Стара Загора да скъса с хепатита много преди 2030 г., както препоръчва в глобалната си стратегия Световната здравна организация“, заяви на откриването Кръстина Таскова и пожела градът да бъде водещ в тази инициатива.

Сред гостите на събитието бяха Гергана Микова, областен управител на Стара Загора, д-р Златина Нанева, директор на РЗИ – Стара Загора, проф. двмн. Иван Въшин, ректор на Тракийски университет – Стара Загора и др.

„Скъсай с хепатита!” стартира през юни в София по повод Световния ден за борба с хепатита. Още тогава екипът на Вевести.бг се присъедини към инициативата.

Снимка: Пресцентър на ВОЛЯ
Снимка: Пресцентър на ВОЛЯ