Юлиан Попов: Разследването на убийството на Виктория Маринова трябва да се проведе професионално и безкомпромисно

Юлиян Попов
Юлиан Попов. Снимка от Фейсбук

Обществената реакция ясно казва, че медийните Авгиеви обори трябва да се почистят, пише в официалния си профил във Фейсбук Юлиан Попов по повод отразяването и коментарите за убийството на Виктория Маринова 

Независимостта, а оттам и цялостният професионализъм на медиите в България е тежък, макар и доста по-комплексен от широко разпространените представи проблем.

Тежкото състояние на медийната среда у нас е добре известно и по света. Този проблем е постоянно загърбван, често с твърдения, че всеки може да пише каквото си иска и да го публикува някъде, което дори и да е така, е много далече от независимост и професионализъм. Затова е напълно естествено, зверското убийство на журналист да предизвика масов гняв и силна международна реакция.

Когато BBC, FT или друга високо професионална глобална медия пише за убийството, тя го прави не защото е убедена, че именно това престъпление е плод на издевателство на свободата на словото, а защото свободата на словото у нас е на разпродажба на битака и всеки го знае.

Малко са медиите, които не минават под една или друга форма оттам.

Именно затова напъните на медии и журналисти да обясняват как Виктория Маринова не била точно журналист, че не била разследващ журналист, че очевидно това това не е поръчково убийство са несериозни, непрофесионални или напазарувани и нямат отношение към дълбокия проблем на българските медии.

Все повече българи искат да живеят в една чиста среда.

Среда с чист въздух, чиста храна, чисти медии и полицаи, които не носят тежки златни синджири около вратовете си.

Разследването на убийството на Виктория Маринова трябва да се проведе професионално и безкомпромисно, без да се подава на натиск от социалните медии, но и с постоянна професионална комуникация с българското общество и вече глобалната заинтересована от случая публика.

Уволнението на няколко златни синджира може да помогне като начало. Но дори и убийството да се разкрие и виновните хванати и наказани, това няма да е достатъчно.

Обществената реакция ясно казва, че медийните Авгиеви обори трябва да се почистят.

Това се отнася както до преливащите от пари кафяви медийни мрежи, така и до всякакви услужливи, продажни или хибридни нискобюджетни сайтове. Призивите не се сърдете, изчакайте, нека видим какво ще кажат експертите са не само неадекватни, те ще разгневят още нетърпимостта на почтените.

1 Коментар

  1. Колко са почтени тези от „почтените“, които преди да са изтекли 24 часа от едно убийство очакват извършителят да е разкрит, доказателствата събрани, че и всичко това да е обявено публично. Не преувеличавам, в неделя медиите ни бяха пълни с нападки срещу полицията, призиви за оставки, че и разкрити убийци и раздадени присъди… Същите тези медии, ето това им е стандартът, това им е моралът. Или и в този случай не са били независими и някой ги е притиснал за да преиначат занятието и личността на жертвата, да преекспонират малко вероятни версии и други невидими манипулации. Кой? Полицията персонално ли трябваше да я охраняват тази манекенка-начинаеща водеща на предаване за грим и стил и жена на олигарх? На времето Румяна Желева беше представена за „годеница на мафията“, защото мъжът й имал бизнес, а на тази мъжът й има даже самолет, ъндърграунд съдружник с подвизи из целия НК и пр., но е представена за невинна красива журналисктка.

Коментарите са ограничени.