Експлозии и пожар в склад за боеприпаси в Украйна, евакуираха 12 хил. души

Около 12 000 души бяха евакуирани заради експлозии и пожар в склад за боеприпаси в украинската Черниговска област рано тази сутрин, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Няма данни за жертви.

Службата за сигурност на Украйна съобщи, че сред възможните версии за пожара разследва възможността да е била извършена диверсия, предаде ТАСС.

Пожарът е бил предшестван от четири експлозии, каза заместник-началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Родион Тимошенко. И според него най-вероятно става дума за саботаж.

Говорителят на прокуратурата Андрий Лисенко предупреди в ефира на местна телевизия, че експлозиите на боеприпаси може да продължат над едно денонощие.

Въздушното пространство в радиус от 30 км бе затворено, а движението на автомобили и влакове в района – спряно. Службите за извънредни ситуации съобщиха за нарушаване на електро- и газоснабдяването.

В зоната, където има опасност от поражения при евентуални следващи експлозии, попадат 30 населени места, откъдето вече бяха евакуирани над 12 000 души, съобщи държавната служба за извънредни ситуации. По нейни данни в склада са се съхранявали около 88 000 тона боеприпаси.

Тимошенко обаче заяви, че данните на службата за количеството боеприпаси е невярно. В същото време той отказа да каже колко тона боеприпаси са се съхранявали в склада, като изтъкна, че това е държавна тайна.