Борисов към медиите: Вие не сте четвъртата, вие сте първата власт, бъдете отговорни

Бойко Борисов Кадър: БНТ

Вие не сте четвъртата, вие сте първата власт, бъдете отговорни. С тези думи премиерът Бойко Борисов се обърна към представителите на медиите по време на брифинга в Министерски съвет, на който бяха обявени подробности за заловения заподозрян за убийството на Виктория Маринова.

Премиерът изказа съболезнования към близките на Виктория и благодарност към хората, работили по разкриването на престъплението. Борисов потвърди обещанието си за заделените средства за Института по криминалистика, за да бъде осъвременен.

„Бяха необходими повече от 24 часа при сегашната методология, за да извадим ДНК-то. Искам да се обърна към вас, като разследващи журналисти и натиска, който бе приложен към държавните органи през тези няколко дни. Въпреки че в неделя ви помолих да изчакате няколко дни, знаете, че всяко прибързано изговаряне от прокуратурата, МВР или от мен, когато съм подложен под натиск,
може да предизвика укриване на вещи и днес нямаше какво да си говорим“, каза Борисов.

Премиерът благодари на трите федерални провинции, които са се включили в задържането на заподозрения в Германия.

Северин Красимиров ще бъде разпитан от немски съд, за да бъде екстрадиран . „Ще предоставим желаната информация и ДНК-то“, поясни Бойко Борисов и добави, че в реално време Красимиров е менил адресите си на територията на три провинции в Германия.

„Българи направиха така, че очерниха държавата си по брутален и гаден начин. Да се радват, че България е очернена“, възмути се Борисов.

“Както виждате и сега продължаваме, Северин ще бъде разпитан от германски съд. Ще предоставим цялата ДНК информация, която имаме – и неговата, и на жертвата, Бог да я прости. В рамките на 3 дни прочетох чудовищна информация за България, и нито едно вярно. Разни политици се скъсаха да изпращат мейли в Брюксел какво се случва в България. Нима това не се случва в други държави? Като разследващи журналисти, още в началото когато се знаеше, че има ДНК от извършителя, знаете как се крият извършителите. Целта на един извършител на поръчково убийство са парите – не оставя следи. Умишлено не разговарях с хората в Брюксел тези дни. Това, което са ни учили за разследване, за действията на полицията – да не се обвинява никой, ако няма доказателства“, добави премиерът.

„Ще имаме сериозен разговор в ЕНП като отида там, но това е политиката. Много неща бих казал още, но ще минат добрия тон. Отнасяме се с внимание към всяко разследване, към всеки сигнал. С нищо не сме заслужили като държава така да бъде охулена страната. Тук всички работиха на 100%. Казах на Маринов да не се връща от Русе, докато не се разкрие убийството. Последният ни разговор е снощи в 2 часа през нощта. Надявам се в бъдеще да не се провокира с несъществуващи престъпления. Бързо реагирах на сигнала, който ми даде Нова телевизия и се оказа точно обратното (явно имайки предвид случа с репортера на „Господари на ефира“ Димитър Върбанов – б.р.). Вие не сте четвъртата, а първата власт в момента. Моля да се държите отговорно. Такава свобода да пишете, да предавате по всяка тема, е факт“.

 

1 Коментар

  1. Да, начетох се на негативни коментари още на първия ден, злобни, подигравателни и всички те са с политическа окраска. Злорадство, нямащо нищо общо с конкретните факти, недоверие, изопачаване! Това са все недоволните, че не са Те на власт!

Коментарите са ограничени.