Задържаха 7 души при опит да продадат златно съкровище за над €2 млн.

ГДБОП Снимка: Пресцентър на МВР, архив

При акция на спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС са задържани седем души опитали да продадат златно съкровище за над 2 млн. евро.

Това съобщи на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев. Съкровището, охранявано от тежковъоръжени маскирани полицаи, беше показано по време на пресконференция.

Към настоящия момент са събрани доказателства и са повдигнати обвинения на четири лица. Това каза прокурор Сийка Милева на брифинг за неутрализиране на организирана престъпна група за държане и незаконна търговия на културно-исторически ценности, предаде БГНЕС.

Милева, която е един от двамата наблюдаващи прокурори, заяви, че „досъдебното производство е образувано на 8 октомври срещу ОПГ, която има за цел да извършва престъпление, а именно държане отчуждаване и трафик на вещи имащи белезите на движими културни ценности”.

Групата е създадена с користна цел и в нея участва длъжностно лице – служител от ДАНС. Обвинени са четирима. “Първите обвинения са за участие в организирана престъпна група, а вторите обвинения са за предлагане за отчуждаване на движими културни ценности”, каза тя.

Вчера в началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов препоръча Специализираната прокуратура, ДАНС и МВР да покажат публично ново златно съкровище на няколко хиляди години, което иманяри са искали да го вземат.

„Боиле, (обърна се премиерът към министъра на културата Боил Банов), ще се включиш и ти. Имаме и служител от ДАНС арестуван“, разпореди още премиерът. Министър-председателят даде заповед да се сформират експерти, които да го разгледат, защото е „уникално“.