Путин: България може да изиграе важна роля за транзита на руски газ в Европа

Владимир Путин Снимка: kremlin.ru

Новоназначеният български посланик в Русия Атанас Кръстин връчи акредитивните си писма на президента Владимир Путин, съобщи БГНЕС.

В президентското си приветствие към него Путин отбеляза: „Появяват се нови възможности за сътрудничество с България в областта на енергетиката“. Атанас Кръстин е завършил международни отношения в Университета за национално и световно стопанство и магистратура в московския МГИМО. От 1987 г. започва работа в Министерството на външните работи. В своята кариера преминава през всички дипломатически рангове – от аташе до посланик. С указ на президента от януари 2017 г. е секретар по външната политика, а през април 2018 г. е назначен за посланик на България в Русия.

В своята реч президентът на Русия Владимир Путин обърна внимание на руско-турските отношения и сътрудничеството на двете страни в енергийната сфера.

„През тази година България и Русия отбелязаха 140 години от Руско-турската освободителна война. През месец май Русия беше посетена от президента и премиера на България Румен Радев и Бойко Борисов, което създаде възможност за задълбочаване на икономическото сътрудничество, включително в енергийната сфера. За съжаление преди време България се отказа от проекта за газопровод „Южен поток“. Сега обаче има възможност тя да изиграе важна роля за транзита на руски газ в Европа“, заяви руският президент.

Видео гледайте ТУК.

2 Comments

  1. Напълно безсмислен проект от икономическа гледна точка. Преследва чисто политическата цел да заобиколи Украйна. Освен това Русия не притежава технологии за подаване на газ под високо налягане по дъното на Черно море и няма да запълни капацитета на тръбите. България трябва да стои надалеч от корупционните руски проекти, преследващи главно геополитически цели.

  2. Отдавна писах,че газът през Турция няма от къде да иде в Зап.Европа,освен по българската газопреносна мрежа и дори Путин се е сетил.Гърия няма пари за газопроводобрение, а ние ще минем без нови инвестиции!

Коментарите са ограничени.