Теменужка Петкова: Обсъжда се обединяване на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2

Теменужка Петкова Снимка: @BGEUPresidency

Обсъжда се и варианта за обединяване на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на изслушването си в парламентарната енергийна комисия в отговор на въпрос на народния представител от ДПС Рамадан Аталай за ТЕЦ „Марица изток“ 2 и подготовката за есенно-зимния сезон за всички предприятия, предаде Агенция „Фокус“.

„Въпросът е много актуален и е един от най-важните, пред които е изправена българската енергетика към настоящия момент. Обсъждаме различни варианти. Не изключваме нито един. Темата е пряко свързана с енергийната сигурност на страната, съответно с националната ни сигурност“, каза Петкова.

Според нея ставащото с ТЕЦ „Марица Изток“ 2 се случва с всички въглищни централи в Европа, но проблемът е, че българската електроенергийна система не е подготвена и не би могла да издържи без въглищните си централи.

„Знам, че този вариант предизвика доста дебати в обществото и то с основание, защото това е непопулярна мярка. Важно е да видим какви са плюсовете и минусите, но преди всичко трябва да се намери краткосрочна мярка, която да даде възможност до края на март 2019 г. да се направи така, че да бъдат закупени емисиите за ТЕЦ „Марица изток“ 2.

Енергийният министър обаче призна, че евентуалното обединение на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2 би създало повече проблеми, отколкото би дало решения.

Председател на Комисията по енергетика Делян Добрев заяви, цитиран от „Фокус“,  че проблемът на ТЕЦ 2 не е, че регистрира огромни загуби, а че те водят до декапитализация на дружеството. „В един момент ще стигнем до ситуация, в която дружеството е дотолкова декапитализирано, че ако трябва директорът да спази закона, той трябва да го обяви в несъстоятелност“, каза още Делян Добрев. Според Добрев правилното решение е всяка централа да си свие разходите, за да работи на печалба.

По време на заседанието стана ясно още, че ако ценовите нива на емисиите се запазят около 25 евро, това, което ТЕЦ „Марица изток“ 2 трябва да плати, за да купи тези емисии, за да може да работи през следващата година, е малко над 466 млн. лв. Това са разходите, които държавната ТЕЦ трябва да направи, за да купи тези емисии, обясни Петкова. Ако такива емисии не бъдат закупени, съгласно европейските правила и директиви, ТЕЦ-ът няма право да работи или ако работи, трябва да заплаща съответните глоби“, посочи още енергийният министър.