Томислав Дончев: Няма риск от загуба на средства по програма „Наука и образование за интелигентен растеж“

Томислав Дончев Снимка: Канал 3
Томислав Дончев Снимка: Канал 3

Вицепремиерът Томислав Дончев каза по време на парламентарния контрол, че няма риск от загуба на средства по програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г.

Той припомни, че причината за релокацията на 100 млн. лева от програмата към оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ е свеждане до минимум на риска от загуба на средства по програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Вицепремиерът изтъкна, че релокацията е съгласувана с ЕК и е изцяло съобразена с изискванията на нормативната база, като не води до промяна на индикаторите, заложени в споразумението за партньорство.

Средствата трябва да са изразходвани за развиване на иновационния потенциал, но и за създаването на възможности иновациите да бъдат комерсиализирани, каза Дончев, цитиран от БТА.

В отговор на друг депутатски въпрос вицепремиерът изтъкна, че основната цел на инвентаризацията на информационно-комуникационната инфраструктура за нуждите на електронното управление, която се прави по европроект, е да се установи с какви системи разполага администрацията, как се изразходват средства за този процес, следвайки основната цел да се гарантират необходимите за реализация на електронно управление – единна платформа и оперативна съвместимост. Това не може да стане в рамките на изготвянето на ежегодните доклади на състоянието на администрацията, защото такава инвентаризация не се прави.

Това са общи данни, които се подават от администрациите и дават само обща ориентация, каза Дончев. По европроекта инвентаризацията се извършва  включително и чрез посещения на място, добави той. Вицепремиерът съобщи, че по проекта 576 администрации са инвентаризирани. Инвентаризацията е основа за изграждането на регистър на информационните ресурси, като той също се прави по този европроект.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.