Младен Маринов: България продължава да поддържа високо ниво на сигурност на външната граница на ЕС

Снимка: Пресцентър на МВР

България продължава да поддържа високо ниво на сигурност на външната граница на ЕС. Към момента миграционната ситуация в страната ни може да се окачестви като стабилна, спокойна и предвидима.

Това заяви вътрешният министър Младен Маринов, който проведе двустранна среща с Димитрис Аврамопулос, европейски комисар по миграция, вътрешни работи и гражданство, в рамките на заседанието на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ в Люксембург.

От затварянето на Балканския маршрут (2016 г.) започна устойчиво намаляване на миграционния натиск, посочи Маринов и увери, че въпреки това поддържаме постоянна готовност и продължаваме да работим по укрепването на екипите на границата, своевременния обмен на информация и развитие на граничното сътрудничества с нашите съседи, съобщиха от пресцентъра на МВР.

По време на разговорите комисарят оцени високо приноса на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Той подкрепи заложените приоритети и волята на страната ни да продължи да работи за европейската перспектива на Западните Балкани.

По думите му предстои сериозна работа за решаване на все още отворените въпроси в областта на вътрешните работи и увери, че разчита на активния диалог и роля на българската страна. Екипът на вътрешното ведомство ще продължи активно да работи по заложените приоритети в областта на вътрешната сигурност и миграцията, увери министър Маринов.

Той благодари на комисар Аврамопулос, че усилията на България за гарантиране сигурността на европейските граждани в качеството й на външна граница на ЕС са видими, оценени и подкрепени от европейските партньори.