Ген. Цанко Стойков: Погрешно и безотговорно е да се налагат спекулации относно алтернатива на българските ВВС

Ген. Цанко Стойков. Снимка: ВВС

Стратегически погрешно и безотговорно е да се налагат посредствени и манипулативни спекулации относно алтернатива на българските Военновъздушни сили, заяви техният командир генерал-майор Цанко Стойков на среща с ветерани днес, цитиран от БТА.

Нерядко се изразява и мнение, че военната ни авиация е твърде скъп за издръжка вид въоръжена сила, който би могъл по примера на прибалтийските страни да бъде спестен чрез наемане на охрана на въздушното ни пространство от НАТО. Такива твърдения са не само некоректни и манипулативни, те са и опасни, заяви Стойков пред присъстващите.

Израз на посредственост е да се твърди, визирайки ситуацията с прибалтийските страни, че НАТО осигурява сигурност на своите членове срещу заплащане. НАТО е съюз на равноправни държави, основан върху споделени ценности. Много е важно да не се забравя, че всяка от държавите членки, включително България, с присъединяването си към алианса е поела ангажимент и отговорност да допринася за колективните усилия като изгражда, поддържа и развива способности да противостои на въоръжено нападение, напомни Стойков, който говори за състоянието и перспективите пред военната ни авиация.

Според него често в общественото пространство темата за ВВС е разглеждана извадена от контекста на основното им предназначение и използвана манипулативно в услуга на различни интереси, и много рядко – обективно. Българските ВВС са основен и незаменим компонент на националната мощ на България. Те имат много важна роля при осигуряване на защитата на националните интереси както в контролираната среда на мирното всекидневие, така и при кризи от военен и невоенен характер, изтъкна командирът на ВВС.

Популярното твърдение, че членството на България в НАТО и в ЕС, и обстоятелството, че засега нито една от съседните държави не ни разглеждат открито като потенциален противник, изключват възникване на заплахи за суверенитета и териториалната ни цялост, е, меко казано, наивно, заяви ген. Стойков в контекста на динамичните съвременни предизвикателства в международната сигурност. По думите му развитието на ВВС трябва да се съсредоточи в посока на формиране на потенциал от отбранителни способности, адекватен на съвременните рискове и заплахи, и с приоритетно отчитане на реалните способности на потенциалния противник. За да бъде завършена картината, освен за чисто бойния потенциал е необходимо да се мисли и в посока за развитие на адекватен индустриален потенциал, заяви Стойков.

Дни преди празника на авиацията и ВВС и 106-ата годишнина от първия боен полет, които отбелязваме на 16 октомври, командирът на ВВС се срещне с ветерани от военната авиация в Националния военноисторически музей. Ветераните са нашата опора и подкрепа, каза ген. Стойков, който им връчи награди.