Пошло и плитко, Елена Йончева!

Евгени Петров

Смешен и лицемерен плач на Елена Йончева днес цял ден по българските институции. Още от сутринта по бТВ бившата /подчертавам това/ журналистка продължава с опитите си да подронва доверието в тях.

„България има много добри специалисти и криминалисти и капацитета да доведат докрай едно такова дело“, лицемерно твърди депутатката, след като вече видя, че този път разследващите се справиха блестящо и дори получиха похвали отвън.

Но въпреки това Йончева продължава да иска международно разследване заради ниското доверие в институциите и за да спрели всички спекулации. И даде за пример реакциите в социалните мрежи.

Първо – спекулациите дойдоха именно от редиците на БСП и дясното им извънпарламентарно крило и второ – ако трябва да се вярва на социалните мрежи, Корнелия Нинова отдавна да е редови член на партията. Но не е там въпросът, а в една доста плитко замислена тактика: Ако бяхме поискали международна помощ, тогава и от БСП и от верните им партньори в дясно всички щяха да скочат: „Ето, институциите ни /в случая МВР и прокуратурата/ наистина не могат да се справят, затова и търсят помощ от чужбина“.

Каза го малко по-късно тази сутрин по същата телевизия и Томислав Дончев: Ако бяхме поискали международна помощ, щяха да кажат, че сами не можем и отново ще излезе, че нямаме доверие в институциите.

Плитко, пошло и най-важното – отново насочено против институциите.

Браво на МВР, браво на службите този път, че с работата си показаха, че могат да работят не по-зле от западните си колеги.

А вие от БСП първо правите всичко възможно, дори и невъзможното, да сринете доверието в българските институции, после обявявате, че хората нямали доверие в тях. Е, как да имат, когато го рушите ежедневно и ежечасно…

Рушите го от първия момент, в който Корнелия Нинова пое ръководството на БСП и въведе вербалната агресия като стил на поведение на лидерите в партията и особено в парламента. И докарахте нещата дотам, че власт и опозиция в Народното събрание да влизат от скандал в скандал и доверието във върховната институция непрекъснато да пада.

Това рушене започна с една опашата лъжа за загубени еврофондове в земеделското министерство преди повече от година и досега не е спирало.

То не бяха плочките пред НДК, то не беше партенката, че щели да ни отнемат европредседателството, то не беше козчичката на баба Дора, то не беше „убихте 17 души“…Сега и „международно разследване“…

Да, БСП и по най-малкия повод руши доверието в институциите. Минава през трупове, за да стигне до властта, но когато социалистите се опитват да превърнат институциите в полуживи бледи копия на истинските структури на държавата, това граничи с национално предателство.

И запомнете – една Държава се състои от нейните институции, с които провежда политиките си и от цялото общество – нейните граждани. Ако обществото като цяло приема това безогледно рушене на доверието в институциите от страна на партиите – толкова по-зле.

Но аз, за разлика от Елена Йончева не приемам нейното разграничение между нейната България и  „България на Борисов“, срещу която било насочено недоверието в институциите у нас и в чужбина.

Защото като очернят България, очернят и всички нас, Йончева. От столетника до току-що роденото бебе.

Мислех си, че Елена Йончева е преминала една особена възраст при жените, но очевидно някои неща са до живот. Питам се обаче какво им става на мъжете от извънпарламентарното дясно, че имат същото поведение. Е, там очевидно е въпрос на особености на характера и на политическо и властово прегладняване.

Вместо финал –  помнете, че премиери, министри и политически кабинети се сменят, институциите остават. По този повод ще цитирам Петко Симеонов във Фейсбук:

„Да си представим, че стане чудо и тези, които хулят държавата и институциите, вече години наред у нас и в чужбина, спечелят изборите и започнат да управляват. С коя държава и с кои институции ще упражняват своята власт? Да не би да мислят, че изградените отношения са като риза. Обличаш синя или червена риза и става фокус – стотиците хиляди хора работещи в институциите на основата на закони, правилници и мрежи от делови и лични отношения, стават мигом други и започват да изглеждат по различен начин на публиката, посолствата и Света?!… Вие не сте в ред.“

Ами не сте!

32 Comments

 1. ПО О-СПРАВЕДЛИВ АНАЛИЗ НЕ СЪМ ПРОЧЕЛА,НИТО ЧУЛА ОТ ТОЗИ НА Е.ПЕТРОВ.С ЕДНА ЗАБЕЛЕЖКА,ТОВА СИ Е НАЦИОНАНО ПРЕДАТЕЛСТВО И КОНСПИРАЦИЯ СРЕЩУ ЗАКОННО ИЗБРАНО ПРАВИТЕЛСТВО И ИНСТИТУЦИИ.КРАЍНО ВРЕМЕ Е ПОНЕ ЕДИН ОТ ЗАПОТЕНИТЕ ОТ ЗЛОБА ПЛЯМПАЧИ И ИЗЛЮПЕНИ ПРОФЕСОРСПОДЕЛЯЛИ КОМУНИСТИТЕ ЧЕТА ДА БЪДЕ ОСЪДЕН ,БРАВО НА ЕВГЕНИ ПИШЕТЕ И НЕ СПИРАЍТЕ.ЧЕТЕМ ВИ.БЪДЕТЕ ЗДРАВ.НА ТАЍНИ СБИРКИ СПОДЕЛЯЛИ,ЧЕ САМО ФИЗИЧЕСКИ МОГАТ ДА ЛИКВИДИРАТ Б. БОРИСОВ.

 2. Злобата от изгубените облаги от властта никога няма да отмине. Средствата за връщане пак там са без значение. Смъртта на хора в катастрофи, на журналист на кози, на овце няма значение.

 3. 101-то място на България е измислено в резултат на подлярските спрямо държавата сигнали на синьо-червени аутсайдери/ НПО-та/група медийни издатели, борещи се за власт.Оказа се, че това място се определя от „Репортери без граница“ със седалище в Париж, където е и седалището на Уикилийкс-филиала „Биволъ“ начело с кандидат-евродепутата на Иван Костов – Атанас Чобанов. Същият, който определял кои журналисти имат право на грантове. И които моментално сътвориха лъжата за политическо увийство на журналист в България.

 4. Проблемът не е в Йончева! Нея я тресе тежка ХАРАКТЕРОПАТИЯ и дваж по-тежък КЛИМАКТЕРИУМ! Проблемът е в СМС, които тиражират хистеричните й изблици!

 5. Кой си ти Бе, Петров? Може би поредния Борисов дупелизец? На кое място сме в света по свобода на медиите? След Конго, много след стотно. Може би не трябва да има опозиция и БКП-2 да ни командори поне 45години. Сори, но днешните управляващи ченгета мафиоти са много по-зле от предишните комунисти.

  • Дрън, дрън… За съжаление НЯМА КОЙ ДА ВИ НАПЛЯСКА ПО ПОДГЪРБИЕТО, анонимнико!

   • Не си съгласен,че:
    Петров е Бойков дупелизец? Личи му от хеликоптер.
    Че сме след Конго по свобода на словото?
    Международни анкети показват точно това.
    Че днешните управници са ченгета мафиоти? Чети стенограмите на посланик Джон Байерли. Друго не мога да добавя
    Анонимен съм? Не приемам гости.

  • А ти дрън дрън, кой си? Виждаш ми се доста тъпичък. А и дрън дрън,е показателно….

   • Тъпичък е на майка ти сина. Дай нещо по темата. Аз не съм интересен.

  • Репортери без граница е рубрика на сайта Бивол, по-несериозно нещо в света няма!

 6. Аналитично,впечетлен съм, комплимент за статията!

 7. Браво! Поздравления! Този път, от много престараване, се простреляха в крака! Биволи, нинови и всякаква сган, не знам кой и кога ще ви повярва за каквото и да е!

 8. По отношение на извънпарламентарото „дясно“ – когато са във властта, са опозиция. Когато са извън властта – не знаят какво да правят. Пример – Радан Кънев и „красивите и умни“ жълтопаветници.

 9. Най много се опитва да хапе змията, когато я настъпят! Евгени е написал ИСТИНАТА! КОМУНИСТ И ИСТИНА – невъзмодно!

 10. Просташки злобен коментар. Явно да слугуваш на управляващите води до загуба на всякаква обективност.

  • Вашият коментар е „просташки злобен коментар. Явно да слугуваш на“ червената олигархия и небългарски гоподари води до загуба на всякаква обективност и почтеност!

 11. Отговорът, Евгени, е прост. Има си име – казва се ТЩЕСЛАВИЕ, ГОРДЕЛИВОСТ. Смъртен грях… 🙁

 12. ……Баба казваше: „Не плюй в чуждия кладенец, защото не знаеш кога ще ти се наложи да пиеш вода от него“…..

 13. Проблемът не е толкова, че хората не вярват, а че са готови безкритично да повярват на всичко или да отричат всичко, в зависимост от емоционалното си отношение към този, който им говори. Как да не се усъмниш, че някъде има зараза по овцете, когато лично председателката на голяма партия излезе по телевизията и каже, че „няма чума, аз гарантирам“. Още повече, че хората гледат тези животни за да се прехранват с тях и са готови и за сламка да се хванат. Ама, политиката няма да има никакво значение, когато утре, недай си боже, ни налегне някаква по-масова зараза и ако на тези ветеринарни лекари не вярваме, кой да извърши опасната и конфликтна работа по спасяване на животни и как да задължим хората да ги послушат? А ветеринарните специалисти и стандартите, по които работят са едни и същи, който и да дойде на власт.

 14. Тъпа статия и още по-тъпи коментари ! Темата лошите „комунисти „, като тотално се пренебрегва фактът, че и досега неизменно ни управляват комунисти, като кликата на Борисов е най-ниското стъпало и най-калпавите комунисти ! Как така, някои не проумяват ,или се правят , че не знаят, че Б. Борисов е трето поколение комунист, такива са и Цветанов, Цачева, Павлова и всички останали от върхушката на ГЕРБ!

  • Ами тогава, болшинстеото от българския народ е калпав, защото мнозинството избра Борисов. Как става така? Значи ние сме идиоти, а искащите да издигнат Нинова са умните. Моите хиляди извинения. Пораснах вътре във вашия прекрасен, комунистически ум. Не , благодаря. Нямам нужда от него. Дръжте го за вас. Сега живеа в мръсния, загниващ капитализъм и виждам, че не е загнил от дългото чакане. Просто мога да направя разликата, а като мен и много други българи.

  • Тъп си ти клеветнико червено мекере.Първото и второто поколение фашистки комунисти убиваха и грабиха,лагери на смъртта създадоха.А това според теб символично поколение кого е убил и колко и и на колко пенсионери парите от вноски ограби както това направиха комунягите ония от първо и второ…Много си прозД глупако.Не вървят вече тези филми.И други като теб са ги прожектирали,ама не хващат балами като теб.

 15. Прекрасна статия г-н Петров !Аз мисля,че не трябва да се изненадаме от поведението на твърдите комунисти! Те могат най-вече да рушат,но не и да градят!Ето защо те не могат да се примерят с промените,които се извършват в България!Ето защо те ще продължат и за напред да се държат по същия начин!Те все повече ще затъват в блатото на позора и срама пред света със своите действия!

 16. Моля ви, престанете да наричате част от извън парламентарната опозиция, „дясна“! Това е ,извън парламентарното крило на БСП !След като наложиха термина „част от управляващата коалиция в опозиция“ , защо да няма „извън парламентарно крило?

 17. По точно казано няма накъде Браво!!!

  • Думите на П. Симеонов са силни и правилни!

Коментарите са ограничени.