Вдигат пенсиите от 1 юли догодина

Снимка: pixabay.com

От 1 юли 2019 година всички пенсии се увеличават с 5,7 на сто, предвижда проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване. Той е готов и ще се обсъжда на заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт в понеделник, съобщи „Хоризонт“. 

Предвижда се също от 1 юли догодина да се повиши таванът на всички пенсии от сегашните 910 на 1200 лева.

В проектобюджета на ДОО за догодина е заложено повишение на максималния осигурителен доход от сегашните 2600 на три хиляди лева. Новият таван на пенсиите е 40 на сто от тази сума. Увеличава се минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се от 510 на 560 лева, колкото ще бъде догодина новата минимална работна заплата. Запазва се минималното дневно обезщетение за безработица от девет лева и максимално от 74,29 лева.

Запазва се периодът за изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане от 410 дни и размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете на 380 лева. Запазва се периодът, доходът, за който се взема предвид при изчисляване на обезщетенията за болнични 18 месеца и за бременност и раждане за безработица съответно 24 месеца.