НСТС: Законът за хората с увреждания беше правен под огромен натиск

Министерски съвет Снимка: Вевести.бг

Националният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи частично проекта на Закон за хората с увреждания. От подкрепа се въздържаха всички работодатели и КТ „Подкрепа“. Единствено КНСБ подкрепи законодателното предложение.

Резултатите от заседанието обобщиха пред журналисти вицепремиерът Валери Симеонов, който е председател на НСТС, социалният министър Бисер Петков и представители на синдикатите и работодателите.

Всички участници в заседанието са на мнение, че законопроектът е правен под безпрецедентен натиск и с ненужно напрежение. Валери Симеонов отбеляза, че в закона има сериозни пропуски, тъй като е правен под натиск. Той обаче благодари на екипа на социалния министър за тежката и отговорна работа, която е свършил.

Срещу част от предложенията се обявиха представители на бизнеса. Работодателите отхвърлят въвеждането на задължителни квоти за наемане на хора с увреждания в предприятия с над 50 работници, както и  плащането на компенсационна такса, ако квотата не е изпълнена.

Според Димитър Бранков от Българската стопанска камара налагането на такава такса противоречи на законите у нас:

„Така наречената „компенсационна такса“ е практически уреждане на данък в пълно противоречие с управленската програма на правителството, с обещанията, които са давани преди изборите, разбира се. Неясно е защо точно използваме термина такса. Таксата противоречи и на Закона за държавните такси. Нито се предоставя услуга, нито се извършва някаква дейност. Всичкото това са въпросителни, на които не виждаме отговор нито в мотивите, нито в оценката на въздействие“.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал подчерта, че това не е начин за насърчаване на заетостта:

„Може би този закон ще реши някои проблеми, свързани с нечий рейтинг или със спиране на протести, но той за нас няма да реши проблемите на хората с увреждания. Работата беше много интензивна, напрегната, тя се извършваше под, нека да го кажем направо, безпрецедентен натиск, в резултат на което много често популизмът преобладаваше пред експертните решения“.

Вицепремиерът Валери Симеонов и омбудсманът Мая Манолова влязоха в словесен сблъсък по темата за въвеждане на квоти за бизнеса за наемане на хора с увреждания. Към идеята резерви имат и от КТ „Подкрепа“.

Бисер Петков изрази удовлетворение, че законопроектът след много работа и напрежение е стигнал до НСТС.
Работодателите отново възразиха остро срещу квотите за наемане на хора с увреждания, заложени в проекта на Закон за хората с увреждания.