18 убити и 47 ранени при терористичен акт в Керч, Крим (обновена)

18 души са загинали и най-малко 47 са ранени при терористичен атентат в град Керч, Крим, гласи последното съобщение на ТАСС.

Според руския национален антитерористичен комитет експлозията е била причинена от неизвестно взривно устройство.

По-рано служител в болница в Керч заяви, че 18 човека са приети с рани. Лекарите очакват да бъдат докарани още около 50 пострадали.

Снимки от мястото на взрива показваха изпотрошени прозорци на първия етаж на двуетажната сграда и разпръснати отломки по земята. На мястото са пристигнали линейки и пожарникари.

Първият заместник на началника на Росгвардия Сергей Меликов определи експлозията в Политехническия колеж в град Керч като „терористичен акт“, предаде ТАСС.

„Трагичните събития, които се случиха в Керч, засягат и Росгвардия. Ние сме участници в изпълнението на онези задачи, определени ни като нормативна база. Мога да кажа, че подразделенията на Росгвардия изпълняват функции при изпълнение на последиците от този терористичен акт“, заяви Меликов пред журналисти.

По думите му, в учебното заведение е задействано самоделно взривно устройство. „Причината е експлозия на самоделно взривно устройство“, подчерта Меликов.

По-рано се разглеждаше версия за експлозия на газова бутилка, но по-късно стана ясно, че сградата не е газифицирана.

След това пък стана ясно, че жертвите са загинали от огнестрелни рани, не от взрива.

В Крим е обявен тридневен траур. Президентът Путин обеща детайлно разследване на трагедията.