Цветанов призова за подкрепа от медии и законотворци за справяне с трафика на хора

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заедно с представители на младежката организация на партията раздадоха на депутати информационни брошури от кампанията „Трафикът на хора е сериозен проблем“.

На днешния Европейски ден за борба с трафика на хора Цветанов призова за подкрепа от медии и законотворци за справяне с едно от най-сериозните престъпления с трансграничен характер.

Цветанов отчете постигнатото в законодателството за борбата с трафика на хора.

„Завишихме наказателната отговорност към лица, които осъществяват трафик, и то по-специално – трафик с цел сексуална експлоатация, също така и за трудовата експлоатация. Това, което е по-важноq е, че една немалка част от младите хора не са информирани за последствията от трафика и това, че могат да попаднат като жертви. За голямо съжаление, страната ни все още е като източник на трафик на хора“, каза той.

Младежите от ГЕРБ дадоха листовки и на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и нейния заместник Емил Христов.

Цветан Цветанов, който е и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, приветства инициативата на младежите от ГЕРБ, като отбеляза, че такива информационни кампании са част от голямата битка срещу престъплението трафик на хора, в която са въвлечени редица институции. „Превенцията е възможна само ако има отлична информираност сред обществото за същността  на това явление“, посочи Цветанов.

„На Европейския ден за борба с трафика на хора искаме да информираме обществото за възможни начини за противодействие на това престъпление. Младите хора трябва да сме двигателят на такива полезни за хората информационни кампании“, сподели председателят на Младежи ГЕРБ-София Ивайло Петков.

„Като млади жени ние сме длъжни да направим ясен призив към дамите, търсещи професионална реализация и по-добри възможности в чужбина, да обръщат внимание на притеснителните сигнали, за да не попаднат във фаталната примка на трафика на хора“, каза на свой ред Йоанна Драгнева от групата на ГЕРБ в СОС.

Според общинския съветник от ГЕРБ-София Михаела Иванов информираният избор е правилният избор. Тя обясни, че във флаерите, които младите хора раздаваха днес в Народното събрание, се съдържа много важна информация за същността на трафика на хора и начините на превенция.

Днес в 17:30 часа младежите от ГЕРБ-София ще раздават флаери и на жителите и гостите на столицата по пешеходната част на бул. „Витоша“. Кампанията ще продължи с кръгли маси в София и Велико Търново съответно на 1 и 2 ноември 2018 г.