С балон над Кападокия – земята на красивите коне

dav

Кападокия или Земя на красивите коне е историческа област в Централен Анадол, в самото сърце на Турция. Изумително място, кръстопът на древни цивилизации и фантастични скални образувания, което привлича стотици хиляди туристи от цял свят.

Там се намират приказните „комини“ – формирали се преди 13 милиона години впечатляващи природни скални образувания, сякаш обитавани от призраци. В националния парк Гьореме можете да се насладите на изумителните манастири, църкви и къщи, издялани в меките скали преди стотици години. Има над 30 църкви и параклиси с фрески от IX и XI в., ще прочетете в справочниците.

И – разбира се – уникалните полети с балони. Долината на Кападокия е най-известното място в света, където всеки ден, когато времето е тихо и условията позволяват, в небето на около 1000 метра се издигат 150 балона.

Кошът на всеки балон побира между 15 и до 25 души. Цената на полета е между 140 и 160 евро. Броят на туристите, издигнали се с балон над Кападокия е между 350 и 500 хиляди на година.

 

Мястото на излитане се определя всяка сутрин преди изгрев слънце, най-вече според въздушните течения. От фирмата, с която ще летите ви вземат от хотела с бус някъде около 5-5.15 часа и ви карат извън града до стартовата площадка.

 

Още е тъмно, когато балоните започват да се надуват, а пламъците от газовите горелки правят обстановката феерична и неземна.

Полетът продължава между 40 и 45 минути, като балонът бавно ви издига над долината, а от околните хълмове изгрява слънцето. Хладният въздух щипе приятно, а гледката и усещането са неповторими.

Не е вярно, че балоните не могат да се управляват. С изпускане на въздуха от странични клапи балонът може да се завърта така, че да се насладите на неземната гледка на огромната долина под вас, а капитанът може да ви спусне и в най-ниските части на дълбоките каньони така, че почти да докоснете земята и пак да ви издигне.

Текст и снимки: Евгени Петров – Гендо

 

1 Коментар

Коментарите са ограничени.