Бойко Борисов участва в официалното откриване на 12-ата среща на върха Азия – Европа

Министър-председателят Бойко Борисов участва в официалното откриване на     12-ата среща на върха Азия – Европа (АСЕМ), която тази година се домакинства от Европейския съюз в Брюксел.

Във форума участват и държавни и правителствени ръководители на 51 държави от Европа и Азия и представители на европейските институции, съобщи  правителствената пресслужба.

Снощи форумът АСЕМ бе открит от председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Европейският съюз се представлява и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

В центъра на обсъжданията е темата „Европа и Азия: глобални партньори за справяне с глобалните предизвикателства“.

Усилията на лидерите са насочени към засилване на диалога и сътрудничеството между двата континента в множество области, сред които: търговията и инвестициите, свързаността, устойчивото развитие, изменението на климата, предизвикателствата в областта на сигурността – борбата с тероризма, незаконната миграция и киберсигурността.

На утрешната работна сесия на АСЕМ българският министър-председател Бойко Борисов ще изнесе реч, с която ще представи усилията на България за европейската перспектива на Западните Балкани и свързаността в региона.

По-късно Срещата на върха на АСЕМ ще бъде последвана от Среща на върха между ЕС и Корея и Среща на лидерите от ЕС и АСЕАН.

АСЕМ е форум за диалог и сътрудничество между Азия и Европа, създаден през 1996 година в Банкок.

Обединявайки 58 на сто от световното население и 60 процента от световната търговия, АСЕМ представлява важна платформа за диалог и сътрудничество между Европа и Азия по три стълба – политически, икономически, социално-културен.

1 Коментар

  1. интересно на какъв език се провежда разговорът на снимката?

Коментарите са ограничени.