Георги Ганев: По-малко, но по-ефективно харчене на пари от държавата

Икономистът Георги Ганев. Снимка: бТВ

Ключът към икономическия растеж е увеличаването на производителността на хората и прецизирането на публичните разходи.

Това заяви икономистът Георги Ганев в предаването „Лице в лице” по btv.

По думите му в момента има неефективно действаща държава, която взема ресурса от хората и го разпределя между близки до властта фирми. „На това трябва да се сложи край. Трябва да спрем да плащаме данък „Олигархия”, категоричен бе Ганев.

„Има неефективно действаща държава, която изземва огромен ресурс от хората, и го разпилява без да има обществена полза за това, без да има истински растеж – просто го насочва по джобовете на близки хора от съответни обръчи. Там ресурсът изчезва, без обществото да има полза от него. Идеята е точно на това да бъде сложен край”, каза Георги Ганев.

Номер едно в предложението на икономиста за нова визия за развитие на България е по-малко харчене, но много по-ефективно от страна на държавата – така че да общественият ефект от държавните разходи да е по-добър, но с по-малко пари.

Намаление на данъчните вземане от гражданите и фирмите, така че да имат повече ресурс, предлага още Георги Ганев. По думите му важно е и предложението за реформа в управлението на държавните фирми.

Георги Ганев е член на Управленската алтернатива на „Демократична България с ресор Финанси.

Повече за представения днес „Договор на „Демократична България“ за ефективни публични финанси,

намаляване на данъци, модернизация и растеж“  „Повече пари за хората, и бизнеса, по-малко за властта“ четете ТУК