Скандал избухна между македонското правителство и гръцкия министър на отбраната

Част от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ са поставили 4 условия, за да подкрепят промените в Конституцията

Правителството на Македония отговори на гръцкия министър на отбраната и отявлен противник на договора за името между Скопие и Атина Панос Каменос, като заяви, че той „разпространява фалшиви новини“ с твърдението си, че някои македонски депутати са били подкупени, за да подкрепят започването на процеса по внасяне на промени в Конституцията, произтичащи от Договора от Преспа.

Председателят на младшия коалиционен партньор в гръцкото правителство „Независими гърци“ (АНЕЛ) отново се разграничи от премиера Алексис Ципрас, който поздрави македонския си колега Зоран Заев за успеха, като написа в „Туитър“, че се „чувства засрамен от това, че в Европа на ценности и демокрация, който не гласува според заповедите отива в затвора, а който се подчини, получава 2 милиона евро черни пари“.

Говорителят на македонското правителство веднага отговори на нападката, също чрез „Туитър“. „Скъпи г-н Каменос, трябва да знаете, че разпространявате фалшиви новини, които вече официално бяха опровергани от нашето правителство“, написа Миле Бошняковски.

Повод за разменените „любезности“ стана министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос, който избухна в „Туитър“ по повод решението на македонския парламент да пристъпи към приемане на конституционните промени, произтичащи от договора за името между Атина и Скопие, предава опозиционното скопско електронно издание „Република“.

„Кой би си помислил, че в Европа на ценностите и демокрацията, този, който не гласува, както му е наредено, ще отиде в затвора, а този, който се покорява на заповедите, получава бонус от 2 милиона евро черни пари. Срам!“ – написа Каменос, отявлен противник на договора от Преспа.

А ето какви са били условията на част от опозицията от ВМРО-ДПМНЕ, за да подкрепят промените в Конституцията според скопското онлайн издание „Нова ТВ“

1. Приемане на допълнение на Конституцията, с което да се гарантира македонската идентичност

2. Приемане на условие, с което да се гарантира, че ако Гърция не ратифицира договора и отново блокира евроатлантическата интеграция на Македония, ще има безусловна отмяна на всички приети промени в Конституцията, които произтичат от прилагането на договора от Преспа.

3. Постепенна промяна на името за вътрешна употреба, следвайки процеса, който води към пълноправно членство на Македония в Европейския съюз.

4. Приемане на инициативата на министър-председателя на Македония Зоран Заев, изказана на 31-ата сесия на македонския парламент на 15 октомври 2018 година за амнистия във връзка със събитията на 27 април 2017 година в народното събрание на Македония и всеобщо национално помирение, за формиране на парламентарен орган, съставен от ръководителите на парламентарните групи, трима депутати и председателя на македонското Събрание, които да изготвят и предложат на парламента план за национално помирение, в срок до 30 дни“.